Rysk internetkabel väcker japansk ilska

2019-02-26 16:18  
Till höger Rysslands president Valdimir Putin. Bredvid honom går Japans premiärminister Shinzo Abe. Foto: TT

Trots nyligen uttalade förhoppningar om att lösa den långa tvisten mellan länderna om vem ögruppen Kurilerna tillhör, har Ryssland under protester från Japan dragit fiberkabel för snabbt internet till öarna.

Uttalanden från den ryske presidenten Vladimir Putins rådgivare Sergej Ivanov antyder också att Moskvas vilja att tillmötesgå Tokyo i den större frågan är synnerligen begränsad.

"Introduktionen av snabbt internet till de avlägsna öarna som är våra, som är ryska, förbättrar livskvaliteten för lokalbefolkningen avsevärt", säger han enligt ett uttalande från den statliga teleoperatören Rostelecom.

Putin och Japans premiärminister Shinzo Abe sade i januari att de ska försöka lösa tvisten, som hindrat länderna från att formellt sluta fred efter andra världskriget.

Läs mer: Microsoft: Tankesmedjor hackade av Ryssland

Tokyo har protesterat mot den 815 kilometer långa fiberkabeln som kostat motsvarande nära 470 miljoner kronor att lägga.

Mer om: Ryssland Japan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer