Roslings död ”stor förlust för världen”

2017-02-08 10:21  
Hans Rosling Foto: Alamy

Människor i många länder berörs av beskedet om professor Hans Roslings död. En stor förlust för Sverige och världen, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för forskning och högre utbildning.

Hans Rosling har haft väldigt stor betydelse, tycker Hellmark Knutsson.

– Både för sin kunskap, och för att visa på forskningens betydelse. Jag beklagar hans död och känner med hans familj.

Francisco Contreras är ordförande i Solidaritetshuset, en organisation som samlar en rad solidaritetsgrupper. Han säger till TT att Hans Rosling ”betydde enormt mycket för oss”.

– Han kunde ge perspektiv på tillståndet i världen. Saker går framåt, allt blir inte sämre. Spädbarnsdöden som minskat, till exempel, och nyttan när tjejer får gå i skolan. Det är viktigt för oss, att det finns hopp, säger Contreras.

Han tycker att Hans Roslings kritik av folkbildningen och mediernas roll var viktig.

– Han tyckte att medier förmedlar känslor, inte fakta. Det ger oss bra ledning i hur vi bör göra.

Läs mer:

Läs mer: Roslings nya grepp: förklara världen i bilder

På Twitter flödar kommentarerna efter nyheten om Hans Roslings bortgång. De är skrivna på bland annat norska, danska, tyska och spanska _ och givetvis engelska och svenska.

En av dem kommer från Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström:

”Så sorgligt att Hans Rosling lämnat oss, en otroligt kunnig och pedagogisk person som kämpade för en bättre värld med fakta och humor”, skriver Malmström.

”Med pedagogisk finess gjorde han vetenskapen mer folklig. Han förmedlade hopp och möjligheter om en bättre värld”, skriver Centerledaren Annie Lööf.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra twittrar också om saknaden efter Hans Rosling:

”Många tankar till familjen, men även stort tomrum i debatten efter Hans Rosling. Som kunde göra vad som helst begripligt för vem som helst.”

Tidigare moderatledaren Carl Bildt skriver att ”i en tid av tvivel och pessimism, gjorde Hans Rosling världens mänskliga framsteg levande för miljoner”.

”En man med extraordinära pedagogiska och moraliska kvaliteter med ännu mycket ogjort har lämnat oss”, twittrar Kristdemokraternas tidigare partiledare Göran Hägglund.

Läs mer:

Läs mer: Statistik hjälper när omvärlden är kaotisk

Men långt ifrån bara svenskar minns Rosling. Bill Gates, grundare av Microsoft, har ofta med hustrun Melissa lyft fram honom som en av sina favoritföreläsare.

”Hans Rosling var en god vän och en lysande pedagog. Han lyckades ge liv åt fakta och han hjälpte människor att se de framsteg vi ofta förbisåg. Vi är djupt bedrövade över förlusten”, skriver paret Gates i ett mejl till TT.

”Hjärtskärande nyheter om Hans Roslings död. Han var dyrbar för hela världen. Hans föreläsningar fick miljoner att tänka annorlunda. Vi kommer att sakna honom fruktansvärt mycket”, skriver Chris Anderson, chef för TED. Det var för nätverket TED Talks som Hans Rosling gjorde några av sina uppmärksammade föreläsningar.

Jens Stoltenberg, generalsekreterare för Nato och tidigare statsminister i Norge, twittrar att ”en gigant har gått bort. Hans Rosling gjorde förändring möjlig genom att dela med sig av sina extraordinära kunskaper. En vän som kommer att saknas av många.”

Chelsea Clinton, dotter till Hillary och Bill Clinton, skriver på Twitter:

”Väldigt sorgliga nyheter. Hans Roslings arbete kommer att fortsätta informera och inspirera. Mina kondoleanser och tankar går till hans familj.”

Mer om: Hans Rosling

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer