Rödvinet kan bromsa hälsoproblemet på Mars

2019-07-30 11:03  
Illustration från Nasa av planerad vistelse på Mars. Foto: Nasa

Vid exponering för en svagare gravitation än jordens så börjar astronauternas muskler att förtvina. Nu anser en studie att processen kan motverkas av resveratrol – en antioxidant som finns i rödvin.

De generella hälsoeffekterna av att dricka rödvin debatteras, men helt klart är att drycken innehåller ämnen som kan ha en positiv inverkan.

En av antioxidanterna är resveratrol, som finns i druvornas kärnor och skal. I dag säljs det framför allt som hälsokostpreparat.

Nu menar en grupp forskare att det kan vara användbart under framtida expeditioner till månen och vidare till Mars. Enligt en ny studie publicerad i Frontiers in Physiology ska resveratrol kunna hjälpa astronauter att motverka effekterna av en långvarig vistelse i låg gravitation.

ANNONS: Nya Samsung Galaxy presenteras 7 augusti

Musklerna förtvinar hos rymdfarare

Muskelatrofi drabbar de så kallade antigravitationsmusklerna. Där ingår vader, muskeln på lårens framsida, samt nacke och rygg. Förtviningen är ett problem som uppenbarar sig förvånansvärt fort i rymden – faktum är att Nasa redan efter elva dagar ombord på rymdstationen ISS har sett en 20-procentig muskelförlust hos vissa astronauter. Därför motionerar de som vistas ombord på ISS 2,5 timmar varje dag.

Med en dragningskraft som motsvarar drygt en tredjedel av jordens kommer de långvariga besöken på Mars att nöta på pionjärernas fysik. En specialkost kan vara det enklaste sättet att motverka effekterna av den röda planetens klena gravitation, och resveratrol kan utgöra en viktig del. Man vet redan att ämnet har en positiv inverkan på patienter med en minskad bentäthet.

Utgångspunkten är forskning utförd vid Harvard Medical School/Beth Israel Deaconess Medical Center. Marie Mortreux har jobbat flera år med att ta fram en gravitationsanalog avsedd för möss, som ska efterlikna förhållandena på månen och Mars.

Läs mer: Nasa på väg mot månen igen – kan landa redan 2019

2018 publicerade hon sin modell, och med resultaten för muskelnedbrytningen fick forskaren en idé. Om nu små doser av resveratrol kan användas för att hämma nedbrytningen av ben på jorden – så skulle ämnet kanske även kunna bromsa musklernas förtvining på Mars.

Det hade inte utförts några specifika studier kring resveratrol i relation till muskelförlust, men det fanns vissa forskningsresultat om att ämnet kunde hjälpa möss med diabetes att återfå muskelmassa, samt muskelprotein till följd av en ökad insulinkänslighet där muskelfibrerna plockar upp mer glukos.

I rymden minskar astronauternas insulinkänslighet vilket kan vara en faktor bakom muskelförtviningen.

Lyckade resultat i råttförsök

För att testa hypotesen utrustades 24 manliga råttor med selar där man för hälften avlastade kroppsvikten med 60 procent, medan den andra kontrollgruppen fick samma belastning som på jorden. En del fick 150 milligram resveratrol per liter vatten, medan den andra gruppen fick vanligt vatten.

– Experimentet var faktiskt riktigt lyckat. Resveratrol hjälpte till med att återge greppförmågan i både fram- och bakbenen hos de råttor som levde i en simulerad Mars-gravitation. De här råttorna fick också en ökad muskelmassa i vaderna – vilka är bland de första som förtvinar när man utsätts för en nedsatt gravitation – och en minskad förlust av de långsamma muskelfibrerna. På det hela taget påverkades både vikt och födointag av att de åt resveratrol, säger Mortreux till Popular Science.

Vid andra tester har man pumpat i försöksråttor så höga doser som 700 mg/kilo och dag utan några synbara bieffekter. Det är inte helt klart hur mycket en astronaut skulle behöva, men Mortreux tror att det för en man eller kvinna på 60 kg kan röra sig om 1 440 mg per dag.

Försöken med råttor utfördes dock på hannar, och det är oklart om kvinnor skulle reagera annorlunda. Forskaren understryker att varken hon själv eller kollegorna ännu har en kristallklar bild över de mekanismer som ligger bakom ämnets förtjänster.

John Edgren

Mer om: Mars Månen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer