Risk för muterat coronavirus – då dödas alla danska minkar

2020-11-05 07:24  
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/TT

Samtliga minkar i Danmark ska dödas. Risken är stor att ett muterat coronavirus drabbar människor.

Beskedet kom vid en snabbinkallad presskonferens med statsminister Mette Frederiksen (S) på onsdagen.

Miljoner minkar ska omedelbart dödas, sedan ett muterat coronavirus från minkfarmer har överförts till människor. Hittills uppges tolv personer ha smittats med viruset, skriver Ritzau.

– En mutation kan utgöra en risk att framtida vacciner inte fungerar som de ska. Det är därför nödvändigt att avliva alla minkar, sade Frederiksen.

Läs mer: Rekordspridning av coronaviruset i Stockholm

Enligt dansk polis handlar det om mellan 15 och 17 miljoner minkar. Coronavirus har upptäckts på minst 207 minkanläggningar. Polischef Thorkild Fogde säger att insatsen att avliva ska inledas "så snabbt som möjligt", men att det är en grannlaga uppgift då det finns 1 080 minkfarmer.

Den danska regeringens besked kom efter uppgifter i Politiken om en rapport från Statens serum institut. Rapporten, som ännu inte offentliggjorts, pekar på mutationsrisken när smitta överförs från mink till människa.

Danmark är världens största producent av minkpälsar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer