Riksdagens utskott vill avskaffa privatkopieringsavgiften

2018-05-03 15:51  

Riksdagens näringsutskott vill avskaffa det nuvarande systemet med privatkopieringsersättning som betalas vid köp av mobiler och datorer.

Systemet har överlevt sig själv enligt utskottet, som nu uppmanar regeringen i ett tillkännagivande att utreda ett nytt system.

Privatkopieringsersättningen syftar till att ge upphovsmän, konstnärer och andra rättighetshavare kompensation när musik, film och tv kopieras. I dag baseras ersättningen på hur stort lagringsutrymme mobiler och datorer har.

Enligt utskottet har dessa utrymmen ökat kraftigt under senare år samtidigt som privatkopieringen avtagit i takt med att strömningstjänster införts.

Utskottet anser därför att ersättning i dag betalas ut utan att det finns en tydlig koppling till den privatkopiering som faktiskt görs. Ett nytt system där staten har ett övergripande ansvar vore bättre, enligt näringsutskottet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer