Populära ”squishies” plockas bort från butiker

2018-06-21 17:15  

Den populära barnleksaken ”squishies” innehåller flera giftiga ämnen, larmar danska Miljöstyrelsen. Nu väljer svenska leksakbutiker att sluta sälja leksaken.

Squishies har blivit allt mer populära under senare år och har bland annat pekats ut som årets trendleksak av Konsumentverket.

Men nu larmar danska Miljöstyrelsen om att leksaken är giftig. Myndigheten har analyserat tolv varianter av gummileksaken, som påminner om en sorts stressboll föreställandes gulliga djur, och funnit giftiga ämnen i samtliga exemplar, rapporterar Expressen.

”I samtliga av de 12 produkterna fanns det skadliga ämnen i så pass höga koncentrationer att det kan medföra en risk för barn om de leker med dem under en längre tid”, skriver danska Miljöstyrelsen i ett pressmeddelande.

Leksaker innehöll cancerframkallande ämne

Det handlar dels ämnet dimethylformamid (DMF) som bland annat riskerar att skada levern och andningsorganen och dels om styren och toluen, som kan orsaka skador på reproduktionsorganen och är cancerframkallande.

Läs mer: Få fälls för kemikaliebrott

Företaget Top-toy, som bland annat står bakom butikskedjorna Toys R Us och BR-Leksaker i Norden, har valt att plocka bort samtliga squishies från sortimentet sedan de nåddes av giftlarmet under tisdagen, skriver man i ett pressmeddelande.

Men hos flera av de stora svenska webbutikerna fanns gummileksaken fortfarande att köpa på onsdagskvällen.

Svenska tester hittade inte farliga ämnen

Svenska Kemikalieinspektionen genomförde egna tester av squishies under våren.

– Men då tittade vi efter andra farliga ämnen och dem fann vi inte, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen, till TT.

Läs mer: Förbjudna kemikalier i var tionde plastprodukt

Ramström tycker att det är bra att den danska myndigheten valde att leta efter andra typer av gifter. Men huruvida Kemikaliinspektionen kommer att gå ut med en egen varning är ännu inte klart.

– Det får vi se, vi måste titta på det här själva och komma fram till vad vi anser är bäst.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer