Populär covidapp slutar samla in information

2022-08-16 09:54  
Nu kan du inte längre logga ditt covidresultat i appen från Lunds universitet. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter drygt två år och över 20 miljoner dagsrapporter är det slut med covidappen som Lunds universitet lanserade i början av pandemin. Nu ska forskarna i stället lägga fokus på det befintliga innehållet, skriver Läkartidningen.

Under de drygt två aktiva åren har nära 210 000 deltagare tillsammans bidragit med över 20 miljoner dagsrapporter till appen "Covid symtom tracker" som lanserades i april 2020.

"Har tappat deltagare"

Men i takt med att vaccinationsgraden har ökat, pandemirestriktionerna försvunnit och behovet av intensivvård minskat har deltagarnas motivation minskat.

– Vi har tappat deltagare och det är inte unikt för Sverige. Våra samarbetspartner i Storbritannien och USA har upplevt samma trend. Motivationen att logga in symtom har minskat och när vi väl kommer under en viss nivå blir våra prediktioner sämre, säger Maria Gomez, professor i fysiologi vid Lunds universitet och en av initiativtagarna, till Läkartidningen.

Analyserar insamlade data

Datainsamlingen har skett i samarbete med Uppsala universitet. Och nu ska forskarna i stället fokusera på det redan insamlade materialet.

– Vi har väldigt mycket data som gör det möjligt för oss att undersöka symtombild vid olika kroppsvikt och diabetes, ovanliga vaccinbiverkningar och postcovid, säger Maria Gomez, till tidningen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer