Plattjordaren ”Mad Mike” död i raketkrasch

2020-02-24 11:17  

Raketmannen Mike Hughes är död. Hughes, som bland annat blev känd för att han försökte bevisa att jorden är platt, blev 64 år.

”Mad Mike” omkom på lördagen vid en raketuppskjutning under vilken han själv befann sig ombord. En video av haveriet visar hur en fallskärm faller mot marken kort efter att raketen lyft mot himlen. Ett tiotal sekunder senare kraschar raketen mot ökensanden strax utanför staden Barstow i Kalifornien.

– Våra tankar och böner går till hans familj...det hade alltid varit hans dröm att få göra den här uppskjutningen, skriver representanter för tv-programmet Science Channel, som var på plats för att spela in en dokumentär om Hughes.

Läs mer: Plattjordarnas nya plan: Expedition till ”världens kant”

Mike Hughes hade vid flera tidigare tillfällen försökt skjuta upp sig själv med hemmagjorda, ångdrivna, raketer. För två år sedan lyckades han ta sig nästan 600 meter upp i luften – men av förklarliga skäl hittade han inga tecken på att jorden skulle vara platt.

Öppen för att jorden kunde vara rund

Planen med den senaste uppskjutningen hade varit att ta sig så nära Karmanlinjen som möjligt. Karmanlinjen är den ungefärliga gränsen mellan jordens atmosfär och rymden, omkring 100 kilometer ovanför havsytan.

Läs mer: Rymdexpert om raketmannen: ”Han är mer eller mindre en galning”

En förklaring till haveriet kan vara att raketen vid uppskjutningen kan ha kommit i kontakt med den stege på vilken Hughes gick ombord. Det kan ha gjort att fallskärmen slets av.

Enligt BBC var Mike Hughes öppen för att jorden kunde vara rund. Men för att gå med på det ville han se det med egna ögon.

Om den lyckade uppskjutningen 2018 sa han efteråt:

– Den här grejen vill döda dig på tio olika sätt. Den här grejen kommer att döda dig på ett ögonblick.

 

Videon nedan visar filmen av dödskraschen. OBS! Varning för starka bilder.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer