Peter Madsen döms till livstid för mord på Kim Wall

2018-04-25 13:12  

Ubåtsbyggaren Peter Madsen döms av Köpenhamns byret till livstids fängelse för mord på svenska journalisten Kim Wall.

Ubåtsbyggaren Peter Madsen döms av Köpenhamns byret till livstids fängelse för mord på svenska journalisten Kim Wall.

Han är utöver mord även skyldig till brott mot griftefriden och sexbrott under försvårande omständigheter.

Madsen rör inte en min. Han sitter helt stilla när domare Anette Burkø meddelar domen i byretten. Madsen döms till Danmarks strängaste straff.

– Vi är nöjda med rättens dom och att de har tyckt som vi på alla punkter, säger åklagaren Jakob Buch-Jepsen på en pressträff utanför byretten.

Han fortsätter:

– Vi är även nöjda med att rätten är enig i sin dom, och att påföljden blir lagens strängaste straff.

Planerat mord

Domaren har tagit fasta på att Madsen tidigare bjudit in tre kvinnor till ubåten. Hans internetsökningar visar att han varit intresserad av våld mot kvinnor. Domaren nämner vidare hur han planerade genom att ta ner saker i ubåten som annars inte brukade vara där. Han har inte kunnat förklara varför han gjorde det. Efter en samlad värdering menar domstolen att han tog med föremålen för att använda vid brott mot Kim Wall.

– Det är inget planerat mord på Kim Wall, men däremot på nästa kvinna som kommer med ombord, säger Buch-Jepsen.

Ändrat sin historia

Rätten tar fasta på att Madsen har ändrat sina förklaringar under utredningen. Hans förklaring att han ville skona anhöriga och därför ljög anses inte vara trovärdig eftersom han styckat den döda. Madsen har erkänt styckning och att han sänkt kroppsdelarna i havet, för att bli av med kroppen efter det han själv beskriver som en olycka.

Rätten anser inte heller förklaringen att Kim Wall dog i en olycka är trovärdig. Rätten menar att han styckade kroppen för att dölja spåren av det han gjort.

Knivskärning i halsen kan ha varit en del av dödsorsaken, säger domaren.

Livstids fängelse

Domstolen anser det också bevisat att Kim Wall blivit fastbunden av Peter Madsen och tar fasta på skador som funnits på delar av kroppen. Madsen har inte kunnat ge en rimlig förklaring till dem.

Han är utöver mord även skyldig till brott mot griftefriden och sexbrott under försvårande omständigheter och ubåten UC3 Nautilus ska konfiskeras.

Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark meddelar att domen kommer att överklagas.

Fortsatt brev- och besökskontroll väntar Madsen i häktet, enligt beslut från byretten. Nästa instans som kan ta upp Madsenfallet är landsretten, motsvarande hovrätten i Sverige.

Mer om: Rättegång

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer