Pentagons ufo-rapport ger få svar – ”Inga tydliga uppgifter”

2021-06-26 09:32  
I april 2020 offentliggjorde Pentagon tre filmer som visade oidentifierade flygande objekt. Foto: New York Times

Mystiska flygande objekt med oerhörda accelerationsförmågor – vissa med förmåga att undvika radar och utan uppenbara tecken på drivkraft – har undersökts av USA:s försvar.

Det ”oidentifierade” prefixet till luftfenomenen kvarstår när en utredning om ufon nu släpps.

Genom åren har USA:s försvarshögkvarter Pentagon samlat ett antal bilder och videoinspelningar av ufon eller ”oidentifierade luftfenomen” (unidentified aerial phenomena – uap), som de kallas inom försvaret. Vad föreställer de egentligen? I vintras begärde kongressen en detaljerad rapport om saken.

Denna hett emotsedda lunta som ska innehålla detaljerad analys av data och de underrättelseuppgifter om ufon som samlats in av flygvapnets underrättelsetjänst, FBI och försvarets särskilda insatsstyrka för uap, offentliggjordes därför under fredagen. Här är en länk till rapporten.

Rapporten, som endast är nio sidor lång, visar sig däremot inte ha kommit fram till mycket alls. De luftfenomen som skymtats saknar enstaka förklaringar, heter det enligt rapporten. Men det finns inte heller någonting som tyder på att luftfenomenen inte kommer från främmande makter.

”Inga tydliga data om tekniska framsteg av angripare”

– Vi har inga tydliga uppgifter på att några utav dessa oidentifierade luftfenomen kommer från främmande insamlingsverksamhet och vi har inga tydliga data som pekar på större tekniska framsteg av en möjlig angripare, säger en högt uppsatt tjänsteman med insyn till Reuters.

Mycket i rapporten hade blivit känt innan den släpptes. Läs Ny Tekniks genomgång av vad det är för analys som UAPTF, arbetsgruppen för oidentifierade fenomen i atmosfären, har gjort, exempel på observationer och varför rapporten kommer just nu.

Läs mer: Pentagons ufo-rapport – här är allt du behöver veta

TT / Ny Teknik

Mer om: Ufo Pentagon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer