Oxfam: Den rika världen har köpt hälften av coronavaccinen

2020-09-17 08:06  
Arbete med att ta fram ett vaccin på Imperial College i London. Bild från i juli. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Ett antal rika länder, som tillsammans har ungefär en åttondel av jordens befolkning, har lagt vantarna på över hälften av de utlovade doserna av kommande vaccin mot coronaviruset.

Det uppger hjälporganisationen Oxfam , som har tittat närmare på de avtal världens länder slutit med de läkemedelsbolag som kommit längst i framtagningen av vaccin.

– Tillgång till ett vaccin som räddar liv borde inte vara avhängigt av var du bor eller hur mycket pengar du har, säger Robert Silverman på Oxfam America.

Enligt hjälporganisationen kan de fem företagen, Astra Zeneca, Gamaleja/Sputnik, Moderna, Pfizer och Sinovac, tillsammans få fram 5,9 miljarder doser vaccin.

Läs mer: Det här vet vi om vaccin mot covid-19

Det skulle räcka till tre miljarder människor, då vaccinen antagligen måste tas två gånger.

En överväldigande del av dessa doser, 5,3 miljarder, har redan köpts upp av olika länder.

Mer än hälften, 2,7 miljarder doser, är uppbokade av världens rika länder och territorier, från USA och EU till Hongkong och Japan.

Befolkningstäta länder som Indien, Kina, Indonesien och Brasilien har tillsammans bara köpt upp 2,6 miljarder doser.

Oxfam: Läkemedelsbolagen måste tillåta tillverkning brett

Oxfam uppmanar därför till ett ”folkets vaccin”, som kan vara gratis och distribueras fritt till dem som behöver det.

”Det blir bara möjligt om läkemedelsbolagen tillåter att vaccinen tillverkas så brett som möjligt genom att de delar med sig av sina kunskaper utan krav på patent i stället för att skydda sina monopol och sälja till den som bjuder högst”, skriver organisationen.

Oxfam uppger att kostnaden för att ta fram ett vaccin för samtliga människor på jorden bara motsvarar en knapp procent av vad pandemin kostar den samlade världsekonomin.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer