Oslo inför ”sociala bubblor” i kampen mot coronaviruset

2020-10-26 16:44  
Oslos kommunalråd Raymond Johansen under presskonferensen där restriktionerna meddelades. Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Trots Norges striktaste restriktioner så ökar coronasmittan i Oslo. Nu stramas huvudstadsbornas liv åt ytterligare.

Jag är väldigt bekymrad. Vi måste fortsätta att göra det vi kan för att hålla smittan under kontroll, samtidigt som vi håller förskolor och skolor öppna, säger kommunalrådet Raymond Johansen (AP) på en presskonferens.

Munskydd obligatoriskt

Från och med den 29 oktober införs ett batteri av åtgärder, en del helt nya och en del som innebär skärpningar från de restriktioner som tidigare gällt.

Bland annat är munskydd obligatoriskt på offentliga platser där en meters distans inte går att upprätthålla, även på restauranger när gästerna inte sitter ned vid bordet.

Läs mer: Skyddsutrustning brändes upp i somras

Dessutom begränsas antalet sociala kontakter genom begreppet "sociala bubblor", som bland annat Belgien använt i sin coronastrategi.

"Begränsa social interaktion"

– Vi rekommenderar att antalet kontakter under en vecka inte överstiger tio i sociala sammanhang, utöver hushållsmedlemmar och skol- och förskolegrupper. Det betyder att människor måste börja ha överblick över sina närkontakter och generellt begränsa den sociala interaktionen med andra till ett minimum, säger Raymond Johansen.

Maxantalet på arrangemang inomhus minskas från 50 till 20 och gränsen för arrangemang utomhus sänks från 200 personer till 50 personer. För privata sammankomster är gränsen satt till max fem personer utöver hushållets medlemmar.

De nya åtgärderna kommer att gälla fram till i början av december i år.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer