Okända bilder utreds – efter Hammarskjölds död

2019-10-08 07:17  

En ny FN-rapport om Dag Hammarskjölds död beskriver tidigare okända bilder från den ursprungliga polisutredningen.

Hammarskjöld dog i en krasch 1961 då han flög över Nordrhodesia, nuvarande Zambia, för att, i egenskap av FN:s generalsekreterare, försöka mäkla fred mellan stridande parter under Kongokrisen.

Orsaken till kraschen har aldrig fastställts men FN:s oberoende utredare har tidigare sagt att det är troligt att planet sköts ner.

I den nya rapporten skriver utredaren, Mohamed Chande Othman, att han fått tillgång till fotografier som inte har förekommit i tidigare haveriutredningar.

Läs mer: Hammarskjölds död uppe på bordet igen

Bilderna visar metallbitar med hål i – möjligtvis är det delar av flygplansvraket. Och möjligtvis har hålen orsakats av kulor, skriver Othman.

Det var den svenske diplomaten Mathias Mossberg, utsedd av Sverige till särskild utredare i ärendet, som gav Othman bilderna efter att ha fått dem från släktingar till en Nordrhodesisk polis.

Bilderna bär stämplar från 1961, och enligt Othman har svensk polis och Nationellt forensiskt centrum gjort en informell analys av dem.

Själva bilderna ingår inte i rapporten. De finns i säkert förvar hos FN, skriver Othman.

Läs mer: Kraschad fredsplan – vad hände med Dag Hammarskjöld?

I sin tidigare rapport från 2017 kom Othman fram till att flygplanet sannolikt sköts ner, men att det krävs att flera länder samarbetar och offentliggör material angående händelsen för att gåtan ska få sin lösning.

De nya ledtrådarna har framkommit som ett resultat av den uppmaningen. Men flera av FN:s medlemsländer, bland annat Sydafrika, Ryssland och USA, har fortfarande inte återkommit med tillfredsställande svar på Othmans frågor, skriver han.

Othman är tidigare chefsåklagare i Tanzania.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer