Nytt projekt ska rädda organ för donation

2017-11-09 07:20  
Nytt projekt ska göra det lättare att rädda organ till donation. Foto: TT

Sex sjukhus i landet testar nu ett nytt projekt som ska rädda fler organ till donation.

Med donationsprojektet ska ett särskilt team läkare klara av att ta hand om organ från personer där cirkulationen upphört och hjärtat stannat, skriver Vestmanlands läns tidning.

– Tidigare har det bara varit möjligt att omhänderta organ vid en svår hjärnskada. I båda fallen ska personen ha avlidit på intensiven, säger Stefan Ström, överläkare och med i det nya donationsteam som har byggts upp på Västerås sjukhus.

Tidspressen för att ta hand om ett organ är hög. När en person har dödförklarats måste ett organ tas till vara inom 30 minuter för att inte förstöras.

Med donationsprojektet hoppas man kunna ta tillvara på dubbelt så många organ jämfört med tidigare.

Omkring 800 personer står varje år i kö för en organtransplantation, men av de cirka 90|000 som avlider varje år har som mest 185 donerat organ.

Övriga fem sjukhus i det ettåriga projektet är Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, Karolinska universitetssjukhuset i Solna, Södersjukhuset i Stockholm, Centralsjukhuset i Kristianstad och Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Mer om: Organ

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer