Nytt lagförslag: mobilförbud för cyklister

2018-09-26 15:15  

Regeringen i det cykeltokiga Nederländerna vill förbjuda cyklister att ringa eller skicka meddelanden med sin mobiltelefon under färd.

För bil- och lastbilsförare är det redan belagt med böter att använda mobila enheter bakom ratten, med undantaget om det är hands free-utrustning. Tanken är att samma regler ska gälla även cyklister.

– Det är lika farligt på en cykel som det är i en bil. Faktum är att när du är ute på vägarna måste du vara fullt uppmärksam, och inte skicka meddelanden eller göra annat på telefonen, säger landets transportminister Cora van Nieuwenhuizen.

Läs mer: Hundratals åtalade för brott mot mobilförbudet

Läs mer: Elektrisk cykel i krasch – kunde nå över 100 knyck

Nederländerna har en väl utbyggd infrastruktur för cyklister och det går uppskattningsvis 23 miljoner cyklar på landets 17 miljoner invånare. Men enligt trafiksäkerhetsexperter är mobilanvändning en faktor i allt fler cykelolyckor.

Den nya lagen kan träda i kraft i juli nästa år.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer