Nyhet om ryska plan med kärnvapen ifrågasätts

2022-03-31 15:22  
Två ryska Su-27 och två ryska Su-24 kränkte svenskt luftrum öster om Gotland. Foto: FLYGVAPNET

Flera försvarsexperter tvivlar på uppgifterna om att två ryska flygplan som kränkte svenskt luftrum var bestyckade med kärnvapen. ”Min bedömning av bilderna är att planen ser helt obeväpnade ut”, säger Andreas Hörnedal, expert vid FOI.

Flera medier rapporterade på onsdagen att två av de fyra ryska flygplan som kränkte svenskt luftrum i början av mars var beväpnade med kärnvapen. Uppgifterna kom ursprungligen från TV4 Nyheterna som hänvisade till "källor".

Uppgifterna har redan tonats ned av försvarets flygvapenchef.

– Hade vi sett ett förhöjt hot mot Sverige kopplat till den här händelsen eller andra händelser hade vi informerat om det, sade flygvapenchef Carl-Johan Edström till TT.

Försvarsmakten har inte kommenterat vilka vapen stridsflygplanen bar.

Flera försvarsexperter är skeptiska till att de bar kärnvapen.

Väldigt oklar källa

Andreas Hörnedal är forskningsledare och expert på flygburna vapen vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Själva nyheten har en väldigt oklar källa. Min bedömning av de bilder som Försvarsmakten lade ut, som i och för sig var ganska lågupplösta, var att planen såg helt obeväpnade ut, och det gäller alla planen, säger han.

Läs mer: Ländernas samarbete ska ge nya pansarterrängbilar

Också försvarsdebattören Johan Wiktorin ifrågasätter uppgifterna.

– Hur man flög och manövrerade talar emot ett uppträdande som man borde ha med sådan last, säger han.

Hans Kristensen, chef för kärnvapenprojektet på den amerikanska vetenskapsfederationen, uttrycker tvivel kring om ryska plan av den här typen, SU 24, ens flyger med kärnvapen.

"Också oklart för mig att Ryssland faktiskt lagrar aktiva kärnvapen i Kaliningrad", skriver Kristensen på Twitter.

Planen lyfte enligt Försvarsmakten från den ryska exklaven.

”Ska inte kunna bäras av SU 24-plan”

Tidigt påstods att de båda attackplanen skulle ha varit bestyckade med kärnvapenmissiler av typen Kh-32. Men det är en robot som är mycket stor, väger cirka 5,5 ton och bärs på ett annat flygplan (ett strategiskt bombplan av typen TU 22M3), enligt Andreas Hörnedal.

– De ska inte kunna bäras av SU 24-plan. Det var ett uppenbart faktafel, vilket i och för sig kan förekomma när det gäller tekniska detaljer, men de borde ha fått det nånstans ifrån, säger han.

Det är oklart hur uppgifterna "läckte", men eventuellt kan det ha varit en del i en rysk påverkansoperation, resonerar Andreas Hörnedal.

– Oklart vad man i så fall ville uppnå. Om det var för att skrämmas och skapa en känsla av ett stort hot som gör att vi måste ha Natos hjälp att skydda oss mot ryska kärnvapen. Eller om det tvärtom skulle uppfattas som att ryssarna säger: "Går ni med i Nato så bombar vi er", säger han.

Försvarsmakten vill inte uttala sig

Försvarsmakten vill inte uttala sig om det kan ha varit rysk påverkan som låg bakom att uppgifterna om kärnvapen spreds. Däremot har försvaret kallat själva kränkningen en påverkansoperation, där syftet var att markera eller kanske skrämmas.

Johan Wiktorin konstaterar att det gått lång tid mellan själva händelsen och att uppgifterna om påstådda kärnvapen publiceras.

– Man tappar effekt i en påverkansoperation om man låter det gå för lång tid emellan. Det hade varit mer naturligt att man försökt få ut sådana här uppgifter lite mer nära inpå själva kränkningen när den är aktuell, säger han.

Fakta: Kränkningen

Mitt på dagen den 2 mars flög fyra ryska plan "någon kilometer" in i svenskt luftrum öster om Gotland.

Två av de ryska planen var jaktplan av modell SU 27 som eskorterade två attackplan av modell SU 24.

Planen lyfte från den ryska exklaven Kaliningrad.

Flygvapnet genomförde en insats med Jas 39 Gripen som mötte planen och fotograferade dem.

Kränkningen inträffade i samband med att Sverige och Finland genomförde en gemensam militärövning i Östersjön.

Försvarsmakten har anpassat sin beredskap med anledning av säkerhetsläget i Europa och närområdet.

Anja Haglund/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer