Nya konceptet ska skydda dig från covid-19 på flyget

2020-05-03 07:00  

Flygsäten som isolerar passagerarna från varandra har tagits fram av bolaget Aviointeriors. Konvertering ska kunna utföras inom ett halvår.

När resandet återupptas kommer flygbranschen ha ett stort intresse av att demonstrera åtgärder som kan minska risken för spridning av covid-19-smitta bland passagerarna. Nu levererar Aviointeriors en lösning. Det italienska företaget har utvecklat och tillverkat flygsäten och interiörer sedan 1972 och deras nya grepp är ”Janus-sätet”.

I raden med tre säten är gång- och fönsterplatsen riktade framåt medan mittensätet är vänt bakåt. Upplägget öppnar för att man skulle kunna isolera sidorna på den vända stolen med ett transparent eller opakt material.

Det innebär att alla får minst en armlängds avstånd till sin granne, med höga barriärer som blockerar den direkta färdvägen för partiklar från munnen. Till detta tänker sig italienarna att mittgången ska flankeras av barriärer så att sjuka toalettbesökare inte kan sprida sin smitta.

Läs mer: 97 procent av flyget borta i april

Enligt Aviointeriors skulle konverteringen till ett Janus-upplägg kunna genomföras på mindre än sex månader. Företaget hävdar att deras lösning inte kommer att ta upp mer plats än vad konventionella flyginteriörer gör i de flesta av dagens flygplansmodeller.

Aviointeriors har också en enklare lösning där varje stol omsluts av en plasthuv. Designen som kallas Glassafe skulle kunna implementeras på mindre än två månader. Konceptet innebär dock en hel del extravikt.

Visst är det skönt att inte bli sjuk, men Janus-sätet torde också göra slut på konversationer med grannarna. Aviointeriors avslöjar heller inte om de har ett underlag som indikerar hur flygresenärer skulle uppleva att färdas baklänges.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer