Ny typ av fågelinfluensa i Sverige

2018-02-22 07:30  
En havsörn som nyligen dog efter flera räddningsförsök i Blekinge bar viruset. Foto: TT

Svenska fåglar har smittats av en typ av fågelinfluensa som inte tidigare hittats i landet, uppger Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Havsörnen som nyligen dog efter flera räddningsförsök i Blekinge bar viruset.

Viruset är av typen H5N6 och har under vintern rapporterats från några andra länder i Europa. Fågelinfluensan är nära besläktad till fågelinfluensaviruset H5N8, som cirkulerade i Sverige under 2016 och i fjol, men inte lika allvarligt som H5N1 – viruset som smittad och dödat flera människor i bland annat Sydostasien.

Spridningen av det senaste fågelviruset är mycket mindre omfattande än det som spreds 2016-2017, enligt SVA.

– Mycket färre upptäckta fall på vilda fåglar, och bara ett fåtal fall på tama fjäderfän, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid SVA, till TT.

Fallet med havsörnen visar att smittan redan finns hos fler fåglar i Sverige.

– Örnen blev ju smittad genom att den ätit sjuka, infekterade fåglar, säger Karl Ståhl.

Hur farligt är det här viruset för människor?

– Det finns inga kända fall och inga tecken på att det här viruset skulle smitta människor, säger Karl Ståhl.

Nu gäller det att hålla borta viruset från tamfjäderfä, konstaterar Jordbruksverket och SVA.

"För att undvika spridning till fjäderfä är det viktigt att fjäderfäproducenter och hobbyfågelägare har goda smittskyddsrutiner och i möjligaste mån förhindrar kontakter mellan tam- och vildfågel", säger Karin Åhl, ställföreträdande enhetschef på enheten för häst, fjäderfä och vilt vid Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Örnen i Blekinge, som var smittad av H5N6, hittades av deltagare i en örnsafari sittandes apatisk på marken i slutet av januari, så örnen fick skjuts till Katastrofhjälp för fåglar och vilt. Det blev vila, näringslösning och ett utsläpp - som slutade med att örnen störtade ner i vattnet.

Flygträning väntade men örnen hittades till slut död i sin bur.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer