Ny rekordökning av covidsmittade i USA

2020-07-03 11:05  
I Texas är det numera obligatoriskt med munskydd, efter den kraftiga ökningen av antalet sjuka. Foto: Smiley N Pool/AP/TT

För andra dagen i rad har över 50 000 nya coronasmittade konstaterats i USA. Den kraftiga ökningen har fått flera stater att stoppa planerna på att öppna samhället igen.

Med drygt 55 200 nya konstaterat smittade det senaste dygnet rapporterar USA den högsta dygnssiffran hittills i världen och slår det dystra rekord som Brasilien satte den 19 juni, då landet rapporterade över 54 700 nya fall, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar i 37 av USA:s 50 stater, framför allt i söder och väster, i delstater som Texas, Florida och Kalifornien. Oron ökar också att smittspridningen ska ta ytterligare fart den kommande helgen då USA firar nationaldag.

Stänger igen

Bara i Florida har 10 000 nya smittade konstaterats det senaste dygnet, ett nytt rekord för delstaten. Guvernör Ron DeSantis förklarar ökningen med dels ett effektivt testande, dels med att den yngre generationen umgås flitigt på exempelvis stränder och barer. Florida och flera andra stater i södra USA har tvingats återstänga restauranger och stränder inför nationaldagen.

Läs mer: Nya svininfluensan G4 kan trigga igång en pandemi

I Kalifornien har antalet smittade ökat kraftigt, och där har även antalet personer som lagts in på sjukhus ökat med över 50 procent de senaste två veckorna.

Obligatoriskt munskydd

I Texas har guvernör Greg Abbott samtidigt beslutat att munskydd blir obligatoriskt på allmän plats i kommuner med över 20 smittfall. Under två månader har guvernören annars stått emot påstötningar från lokala ansvariga om att alla borde uppmanas bära munskydd.

Republikanen Abbott ger också lokala myndigheter befogenhet att begränsa folksamlingar till högst tio personer på orter där dödsfall, smittfall och inläggning på sjukhus har ökat kraftigt på grund av coronaviruset.

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer