Ny rapport kritiserar Volvo för utvinning av ädelstenar i Myanmar

2018-06-20 09:40  
Arkivbild på en äldelsten i Myanmar. Foto: Imago sportfotodienst

Volvo pekas ut som ett av flera bolag som bryter mot FN:s ansvarsregler vid ädelsstensutvinning i nordvästra Myanmar, rapporterar Sveriges Radio.

Företagets grävmaskiner används vid dagbrott som i sin tur ödelägger stora områden och tvingar befolkningen att lämna sina byar enligt en rapport från Swedwatch.

– De har inte gjort någon kartläggning av vilka konsekvenser som användandet av deras produkter har i den här typen av högriskmiljö, och det är det första steget de bör göra enligt dom här riktlinjerna, säger Therese Sjöström, researcher vid Swedwatch som granskar företags ansvar för miljö och mänskliga rättigheter.

För Sveriges Radio förnekar Volvo att man bryter mot några regler och att man inte har någon egen verksamhet i Myanmar utan endast återförsäljare.

Förutom Volvo pekas även amerikanska bolaget Caterpillar samt japanska tillverkaren Komatsu ut i rapporten.

Swedwatch är en ideell organisation där Svenska kyrkan, Diakonia, Afrikagrupperna, Latinamerikagrupperna, Svenska naturskyddsföreningen och Fair Action är medlemmar. Rapporten om Myanmar går att läsa här.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer