Nu undersöks myndigheters digitala sårbarhet

2018-10-22 09:16  
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Avbrott på nätet – hur ska vi då komma åt viktig samhällsinformation? Nu låter Post- och telestyrelsen undersöka sårbarheten på internet.

Post- och telestyrelsen (PTS) kallar sitt projekt för att säkra samhällsviktiga funktioner om nätet skulle gå ned för Särimner. Precis som grisen i den gamla nordiska mytologin, som blev uppäten varje kväll men återuppstod nästa morgon.

Ungefär så tänker man sig att den viktiga samhällsinformationen på nätet ska kunna fungera, berättar Ove Landberg på PTS nätavdelning.

Läs mer: Här är ett nytt sätt att hacka en laptop och nästan alla datorer är sårbara

Samhällsviktig information

– Vi tittar på hur vi ska minska risken för hur samhällsviktiga webbplatser går ned. Det kan vara mediesajter, men också kommun- och landstingssajter och sajter från myndigheter, säger han.

Sådana sidor behöver vara nåbara för att garantera att medborgare har tillgång till viktiga funktioner i samhället, förklarar han. Särskilt viktiga blir dessa i kristider. Men med överbelastningsattacker och nätstörningar har det hänt att många sajter helt enkelt har slutat att fungera.

Återuppstånden information

Men nu ska det bli ändring. Om sådana sajter skulle bli onåbara, exempelvis efter en överbelastningsattack, vill PTS se om det går att få dem att ”återuppstå” via någon annan sida, ungefär som Särimner.

Läs mer: ”Valmyndighetens tabbe slår mot hela valsystemet”

– Vi tittar också på om det finns något som gör det svårt för tekniken att fungera. I vissa delar i landet är till exempel ip-adresser ett problem vid ett avbrott, säger han.

Så är det exempelvis på Gotland, rapporterar Sveriges Radio P4 Gotland. Om kontakten via fastlandskablarna skulle brytas försvinner alla ip-adresser efter en tid, och då går det inte att kommunicera alls via nätet.

Det kan vara fler områden i landet som också får liknande problem, förklarar Ove Landberg.

Sårbarheten i nätet ska undersökas under innevarande år.

– När vi får rapporten ska vi utvärdera den och se vad som kan göras, säger Ove Landberg.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer