Nu har miljonstaden Wuhan inlett sina masstester för virussmitta

2020-05-15 07:40  
En äldre man i Wuhan testas för coronaviruset i sitt hem på torsdagen. Foto: Chinatopix via AP/TT

Kina har inlett testningen av samtliga invånare i Wuhan i Kina, där de första konstaterade fallen av coronaviruset upptäcktes i december. Masstesterna genomförs sedan sex nya fall av covid-19 konstaterats i mångmiljonstaden.

Wuhan sattes i en över två månader lång karantän med långt gående restriktioner efter virusutbrottet. Karantänen hävdes i början av april, då bland annat resor till och från staden åter tilläts.

Män, kvinnor och barn med munskydd köade på torsdagen utanför teststationerna i Wuhan, där invånarnas personuppgifter samlades in före provtagningen. Äldre personer fick hembesök av testpersonalen.

Medan vissa invånare ställde sig positiva till åtgärderna uttryckte andra oro över att så många personer samlades samtidigt vid teststationerna.

Läs mer: Ny varning från WHO: Coronaviruset kanske aldrig försvinner

Säkerhetsåtgärderna där inne är riktigt dåliga. Folk är för nära varandra, och den som utförde testerna hanterade många prover, men jag såg honom inte tvätta händerna, säger en kvinna som vill vara anonym om den teststation hon besökte.

Kina uppger sig nu ha kontroll över coronaviruset. Enligt officiella siffror avled 3 800 människor i Wuhan i sviterna av covid-19 då smittan bröt ut.

Drygt 84 000 fall av smittan har konstaterats i Kina, enligt officiell statistik som sammanställts av amerikanska Johns Hopkins University. Drygt 4 600 dödsfall med koppling till covid-19 har registrerats.

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer