Samhälle

Nu får San Franciscos polis använda robotar som får döda

San Francisco öppnar dörren för mördarrobotar. Foto: Wikipedia
San Francisco öppnar dörren för mördarrobotar. Foto: Wikipedia

San Franciscos lagstiftare har gett grönt ljus för poliskåren att låta robotar döda personer. Men det har redan inträffat i grannstaten. 

Publicerad

Många fruktar att framtida krig ska introducera robotar som kan spåra upp och döda människor. Hittills har ingen supermakt rullat ut ett sådant system i skarpt läge – men när någon väl öppnar "Pandoras ask" kan det innebära startskottet för en ny kapprustning.

Grönt ljus för kontroversiell metod

Överraskande nog är det istället San Francisco som öppnar dörren för mördarrobotar. Där har lagstiftarna nu gett grönt ljus för att låta polisrobotar använda dödligt våld. Tekniken ska dock endast få användas vid extrema situationer för att rädda oskyldiga människoliv. Det skriver The Independent.

Beslutet är en konsekvens av debatten i USA där vissa anser att poliskårer använder alltför tung utrustning. Nu har Kalifornien infört en lag som kräver att sheriff- och poliskontor redogör för ”utrustning av militär grad”,  och söker tillstånd för användning för denna.

Sprängladdning – inte skjutvapen

The San Francisco Police Department säger att de inte har några planer på att utrusta en robot med skjutvapen. De är dock öppna för ett scenario där den levererar en sprängladdning – som förvirrar eller oskadliggör en beväpnad gärningsperson. I San Francisco kan dödligt våld via robot endast beordras av ett fåtal befäl.

Staden kommer dock inte bli först med robotar som tar liv. 2016 använde Dallas poliskår en fjärrstyrd robot för att spränga ihjäl den krypskytt som hade dödat fem poliser och skadat ytterligare nio kollegor. Laddningen som bars fram bestod av 450 gram sprängdeg, och explosionen dödade skytten omedelbart.