Nu avsaltar Öland havsvatten

2017-06-22 11:05  

Torsdag 22 juni invigs en ny anläggning i Sandvik på Öland, som ska göra Östersjövatten drickbart. Det är ett led i att åtgärda bristen på grundvatten.

Ny Teknik har tidigare rapporterat om de låga grundvattennivåerna i Sverige, där Öland är ett av de hårdast drabbade områdena. För att öka vattentillgången har Borgholm Energi satsat 113 miljoner kronor på att bygga ett verk som avsaltar havsvatten genom så kallad omvänd osmos.

Ett UV-filter oskaddliggör mikroorganismer i vattnet, medan andra filter i anläggningen fångar upp mikropartiklar.

– Avsaltningsverket kommer att ge ett tillskott på cirka 30 procent ökad vattenproduktion för Borgholms kommun. Vattenverket tar in cirka 6 000 kubikmeter Östersjövatten per dygn, från 28 meters djup, och levererar 3 000 kubikmeter per dygn, gott mineraliserat dricksvatten till ledningsnätet, skrev Anders Lindholm, vd på Borgholm Energi i ett mejl till Ny Teknik i samband med tidigare rapportering.

På torsdagen hålls invigningen, med kungabesök och provsmakning av vattnet.

– Just nu är det här verket en investering för Borgholms kommun. Däremot ger det ett överskott, så skulle det absolut kunna ledas ner till Mörbylånga kommun också, säger Carl Malgerud (M) som är styrelseordförande i Borgholm Energi, till SVT Nyheter.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer