Näringsministern slutar – ”Dags att göra något annat”

2021-09-09 07:34  
Näringsminister Ibrahim Baylan vid SSAB:s pressvisning av första fossilfria stålet, 18 augusti 2021. Foto: Christine Olsson/TT

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) avgår, meddelar han i SVT:s Morgonstudion.

– Jag har bestämt mig för att inte kandidera till nästa riksdagsval. Det är dags att göra någonting annat, säger han till SVT.

Baylan avgår officiellt vid partikongressen i november, samtidigt som statsminister Stefan Löfven lämnar sin post.

På frågan vad som fått honom att fatta beslutet svarar Baylan:

– Jag har varit engagerad väldigt länge. Jag har kandiderat till riksdagen i 25 år, halva mitt liv. Denna sommar kom jag fram till att det kanske är dags att göra något annat, säger 49-åringen.

Stöder Magdalena Andersson

Han säger också att det inte varit aktuellt att själv kandidera till partiledarposten, och uttalar sitt fulla stöd för Magdalena Andersson.

Ibrahim Baylan har varit näringsminister sedan 2019, men blev minister första gången 2004, då som skolminister i Göran Perssons regering.

2006 blev han riksdagsledamot, och mellan 2008 och 2009 var han ordförande trafikutskottet innan han 2009 tog rollen som partisekreterare i S. Från 2012 till 2014 var han vice ordförande riksdagens utbildningsutskott. 2014 utsågs han återigen till minister, då han blev näringsminister i Stefan Löfvens första regering.

Mellan 2016 och 2019 var han samordnings- och energiminister.

Mer om: Ibrahim Baylan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer