Samhälle

Muterade virus bekräftade i Finland

Munskyddsbeklädda finländare besökte Hakaniemi-marknaden i Helsingfors i november i år. Arkivbild. Foto: Markku Ulander/Lehtikuva via AP/TT
Munskyddsbeklädda finländare besökte Hakaniemi-marknaden i Helsingfors i november i år. Arkivbild. Foto: Markku Ulander/Lehtikuva via AP/TT

Två typer av muterat coronavirus har nu hittas i vårt östliga grannland – både den muterade varianten från Sydafrika och den från Storbritannien.

Publicerad

Muterade varianter av coronaviruset har den senaste tiden upptäckts i allt fler länder.

Två fall av det muterade coronaviruset som först upptäcktes i Storbritannien har bekräftats i Finland. Det första fallet konstaterades i sydfinska Kymmenedalen under julhelgen.

De smittade personerna, som hade kommit till landet från Storbritannien, är satta i isolering och smittspårning har genomförts. Trots det utesluter inte myndigheter att fler fall av det muterade viruset kan finnas i landet, rapporterar Yle.

Misstänks vara mer smittsam

Senare under måndagen meddelade finska myndigheter att man även upptäckt ett fall av den virusmutation som upptäckts i Sydafrika _ och som i likhet med den brittiska varianten misstänks vara mer smittsam. Denna person hade rest från just Sydafrika och är satt i karantän.

Finland är långt från ensamt om att upptäcka fall av muterade virus. Även i Sverige, Jordanien, Japan, Kanada och Sydkorea har virusvarianter bekräftats.

Sydkoreanskt program kritiseras

I Sydkorea ökar myndigheterna takten i sitt vaccinprogram sedan tre fall av det muterade coronaviruset från Storbritannien upptäckts i landet.

Sydkoreas regering har fått kritik för dess program för massvaccinering mot covid-19, som väntas komma i gång först i februari nästa år, relativt lång tid efter USA och länder i Europa. En tredje våg pågår för fullt i landet, där antalet nya dagliga fall varit högre än 1 000 vid flera tillfällen under december.

Som svar på kritiken har tillståndsmyndigheter meddelat att man förkortat tiden för att godkänna nya vaccin, liksom processen för försäljning och distribution av dem.

– Regeringen gör allt den kan för att förbättra tidsramen och lyckas också, säger presidentkansliets stabschef Noh Young-Min.

Nyårsfirande inställt i Panama

I USA har antalet smittade passerat 19 miljoner bekräftade fall av coronasmittade, och med de 333 000 dödsfallen som kopplats till viruset innebär det att var tusende amerikan avlidit i sviterna av covid-19, enligt beräkningar av Johns Hopkins-universitetet.

I Panama, där antalet bekräftat smittade närmar sig en kvarts miljon, kommer två tätbefolkade provinser att få skärpta restriktioner. Sedan tidigare stod det klart att invånarna skulle få fira in nyåret hemifrån, då man mellan 31 december och 4 januari inte får lämna hemmet i onödan.