Mobildata: Svenskarnas resande skjuter i höjden

2020-06-03 11:52  
Svenskarnas resande sköt i höjden förra veckan. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svenskarnas resande ökade rejält i förra veckan jämfört med veckan innan. Störst uppgång märktes i Västerbotten och Norrbotten, visar uppgifter från Telia.

Rörligheten i Sverige minskade drastiskt när coronasmittan började spridas och har legat på betydligt lägre nivåer än vanligt under hela mars och april.

Men de senaste veckorna har rörligheten börjat öka, för att skjuta i höjden under förra veckan, vecka 22, då resorna bara var sex procent färre än samma vecka förra året, visar data från Telia, som analyserar svenskarnas resemönster genom anonym mobildata.

Förra året inföll långhelgen Kristi himmelsfärd under vecka 22.

I Stockholm är resandet enligt analysen fortfarande 20 procent mindre än i början av februari. I Skåne ligger motsvarande minskning på 10 procent och i Västra Götaland på 7 procent.

"I förra veckan såg vi den största förändringen sedan mars. Flest resor gjordes under helgen och det sammanföll med de första riktiga sommardagarna; man kanske åkte på utflykt eller tog sig till sommarstugan. Samtidigt har en del arbetsplatser börjat öppna igen och det kan säkert ha bidragit till ökningen", säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Det här vet vi om coronaviruset

I Västerbotten och Norrbotten ökade resandet med 26 procent, vilket är mest i landet.

Resandet minskade enbart på Gotland, med 5 procent.

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer