Misstänkt terrordåd: Bilförare körde på människor

2018-08-14 15:55  

Tre personer har skadats när en bilförare kraschat in i en säkerhetsbarriär utanför det brittiska parlamentet i London. Polisen utreder händelsen som en misstänkt terrorhandling.

”I det här skedet behandlar vi detta som en terrorhändelse och polisens antiterrorenhet leder nu utredningen”, skriver Londonpolisen i ett uttalande.

– Med bakgrund av att detta verkar ha gjorts medvetet, metoden som användes och att parlamentet är en mycket symbolladdad plats, betraktar vi detta som ett terrordåd, säger Neil Basu, chef för Storbritanniens antiterrorpolis, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Den gripne föraren, om beskrivs som en man i 25-årsåldern, är misstänkt för terrorbrott, enligt polisen. Han var ensam i bilen, som fortfarande genomsöks. Inga vapen har hittats. Mannen har hittills inte velat samarbeta med utredarna, enligt Basu.

Tre skadade personer fördes till sjukhus

Bilen krockade med flera cyklister och fotgängare innan den kraschade in i säkerhetsbarriärerna utanför parlamentet på tisdagsförmiddagen. Tre personer har förts till sjukhus. En av dem har allvarliga, men inte livshotande skador.

”Mina tankar går till de skadade och jag vill tacka polis och räddningstjänst för deras snabba och modiga agerande” twittrar premiärminister Theresa May. Händelsen fördöms också av Londons borgmästare Sadiq Khan.

Från andra sidan Atlanten skriver USA:s president Donald Trump: ”Ännu en terrorattack i London... Dessa djur är galna och måste hanteras med hårdhet och styrka!”.

Läs mer: Så ska svensk geofencing stoppa terrordåd

En anställd på BBC berättar hur han sett hur bilens förare, till synes medvetet, köra in i en grupp cyklister innan bilen kraschade in i säkerhetsbarriären.

– Bilen körde över på fel sida av vägen där en grupp cyklister stod och väntade vid ett trafikljus, och plöjde rakt in i dem. Sedan svängde den tillbaka över vägen, accelererade och körde i full fart in i barriären, säger vittnet Barry Williams till BBC.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer