Misstänkt falska Facebookkonton i EU-valet

2019-09-02 08:05  
Foto: TT

Efter avslöjandet om rysk påverkan i det amerikanska presidentvalet 2016 lovade Facebook skärpa rutinerna. Trots det tros tusentals misstänkt falska konton ha använts i valet till EU-parlamentet, rapporterar SVT.

Forskare vid George Washington Universitys avdelning för mediestudier hittade mer än 120 000 konton med misstänkt falska profiler som stöttade främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD). På över 20 000 konton bestod för- och efternamn bara av två bokstäver. Det fanns lokala partisidor där 40 procent av följarna bodde mer än 50 mil bort, vissa så långt bort som i Nigeria och Kenya.

Läs mer: Facebook tvärvänder – ska bli mer privat

Ju mer material som gillas och delas på Facebook desto oftare dyker de tupp i användarnas nyhetsflöden. Falska konton används för att lura systemet och öka spridningen av materialet. AFD, som fick 10–15 procent i opinionsmätningarna, hade 85 procent av alla delningar på Facebook.

Mer om: Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer