Misstanken: Klättrare kan ha knäckt radiomasten

2016-05-16 09:33  
Det är ännu oklart om klättringen i Häglaredsmasten kan ha lett till att masten knäckts. Bild ur filmen som nu har plockats bort från Youtube.

Flera maskerade personer har tidigare klättrat i den mast som knäcktes på Trollberget utanför Borås i går kväll. Klättringen filmades och publicerades på Youtube för fyra dagar sedan, enligt flera medier.

Polisen tog del av Youtube-filmen, som är från den 12 maj, i morse och filmen ska nu granskas i utredningen.

– Vi har sett filmen och skickat informationen vidare till polisen i Borås för vidare handläggning, säger Hans Lippens, informatör vid polisen i region Väst. Den kommer att analyseras i samband med den tekniska undersökning som också ska göra på platsen.

Säpo hålls underrättade, polisen har inlett en förundersökning om sabotage och ska under dagen genomföra en teknisk undersökning tillsammans med mastägaren Teracom Boxer.

Boråspolisen som nu driver polisens utredning har ännu inga misstänkta bakom händelsen.

Totalt 84 680 hushåll med omkring 188 000 personer finns inom den avbrutna mastens sändningsområde och åtta kommuner i P4 Sjuhärads täckningsområde har problem med utsändningen, rapporterar Sveriges Radio.

Mastägaren Teracom har nu skickat en lastbil som nu är på väg till Borås med extra sändare för att kunna sända från den radiokanal som används i beredskap och för viktiga meddelanden, P4.

– Hittar vi en bra plats att stå på blir det bra täckning för den kanalen nu under förmiddagen. Det är så vi gör i extrema fall som dessa, säger Marcus Hartmann, presschef för Teracom, till TT.

Många av Teracoms tv-master är från 1960-talet, men Marcus Hartmann vill inte spekulera i om även detta kan vara en säkerhetsrisk.

– Vi har skickat ut folk nu som undersöker vad som kan ha hänt, säger han.

Senast en av Teracoms master rasade var på 1980-talet talet i Sollefteå, berättar han, och då berodde det på ett tekniskt fel.

Läs mer:

Läs mer: Knäckta radiomasten: Polisen misstänker sabotage

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Sabotage

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer