Samhälle

Minst 40 000 människor i rysk vaccinstudie

Rysslands president Vladimir Putin skakar hand med Kirill Dmitriev, chef för den statliga fonden RDIF. Arkivbild. Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/AP/TT

Ryssland har gjort ett stort nummer av att ha tagit fram "Sputnik V", världens första godkända vaccin mot coronaviruset. En fas 3-studie som ska granskas av ett utländskt forskningsorgan ska inledas i oktober på över 40 000 personer.

Publicerad

Den planerade fas 3-studien ska omfatta 40 000 personer som tillhör riskgrupper och genomföras på 45 medicinska inrättningar i olika delar av Ryssland, säger Kirill Dmitriev, chef för den statliga ryska fonden RDIF som finansierar framtagandet av vaccinet. Han säger också att länder som Brasilien, Filippinerna, Förenade arabemiraten, Indien och Saudiarabien luftat intresse för att delta.

Enligt Dmitriev har Ryssland fått förfrågningar om att köpa uppemot en miljard doser av vaccinet och landet har för närvarande kapacitet att ta fram en halv miljard doser per år.

Han uppger också att Världshälsoorganisationen (WHO) ska delta i studien av vaccinet och att den ska granskas av ett utländskt forskningsorgan, men han säger inte vilket.

Efter mer småskaliga tester, vilka inte offentliggjorts, godkändes "Sputnik V" tidigare i augusti av det ryska hälsodepartementet – redan innan någon stor studie på människor gjorts. För närvarande pågår fas 3-studier i olika delar av världen av minst fyra andra potentiella vaccin, enligt WHO.