Minst 40 000 människor i rysk vaccinstudie

2020-08-21 08:08  
Rysslands president Vladimir Putin skakar hand med Kirill Dmitriev, chef för den statliga fonden RDIF. Arkivbild. Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/AP/TT

Ryssland har gjort ett stort nummer av att ha tagit fram "Sputnik V", världens första godkända vaccin mot coronaviruset. En fas 3-studie som ska granskas av ett utländskt forskningsorgan ska inledas i oktober på över 40 000 personer.

Den planerade fas 3-studien ska omfatta 40 000 personer som tillhör riskgrupper och genomföras på 45 medicinska inrättningar i olika delar av Ryssland, säger Kirill Dmitriev, chef för den statliga ryska fonden RDIF som finansierar framtagandet av vaccinet. Han säger också att länder som Brasilien, Filippinerna, Förenade arabemiraten, Indien och Saudiarabien luftat intresse för att delta.

Enligt Dmitriev har Ryssland fått förfrågningar om att köpa uppemot en miljard doser av vaccinet och landet har för närvarande kapacitet att ta fram en halv miljard doser per år.

Han uppger också att Världshälsoorganisationen (WHO) ska delta i studien av vaccinet och att den ska granskas av ett utländskt forskningsorgan, men han säger inte vilket.

Läs mer: Expert om ryska vaccinet: ”Vi vet inte om det fungerar alls”

Efter mer småskaliga tester, vilka inte offentliggjorts, godkändes "Sputnik V" tidigare i augusti av det ryska hälsodepartementet – redan innan någon stor studie på människor gjorts. För närvarande pågår fas 3-studier i olika delar av världen av minst fyra andra potentiella vaccin, enligt WHO.

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer