Miljard till fjärde vaccindos för äldre: Behöver ha en beredskap”

Socialminister Lena Hallengren (deltar via länk) och finansminister Mikael Damberg (S) presenterar nyheter ur regeringens vårändringsbudget vid en pressträff i Rosenbad. Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen avsätter 1,2 miljarder kronor i vårändringsbudgeten för att täcka kostnader för en fjärde coviddos för personer över 65 år och eventuella påfyllningar även för yngre.

– Vi behöver ha en beredskap för det, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff med finansminister Mikael Damberg (S).

Det är Folkhälsomyndighetens rekommendationer som avgör om en fjärde dos kommer att ges till personer under 65.

Hallengren påminner om att pandemin inte är över och att vaccinationer är A och O för att hålla pandemin stången.

I vårändringsbudgeten, som lämnas till riksdagen den 19 april, kommer regeringen att föreslå ytterligare 7 miljarder utöver pengarna till fler coviddoser. De går till att täcka redan uppkomna utgifter under årets början och omikronvariantens höga spridning under vintern.

Extraordinära kostnader kopplade till krig

Knappt 6 miljarder kronor, 5,8, skjuts till för att täcka ökade kostnader för sjuklöneersättning till företag samt 1,1 miljarder för tillfällig föräldrapenning samt graviditetsersättning under början av året.

En hel del av finansieringen sker genom lån.

– Det är fullt rimligt när man går igenom en pandemi eller har extraordinära kostnader kopplade till Rysslands krig mot Ukraina, säger Damberg.

Totalt har regeringen och riksdagen avsatt uppemot 600 miljarder för olika typer av pandemikostnader sedan utbrottet av pandemin för drygt två år sedan samt för återstarten av ekonomin, enligt Mikael Damberg.

Det blir något av en slutnota för de insatser som har funnits med i de 27 ändringsbudgetar och två budgetpropositioner som lagts sedan mars 2020, även om vissa siffror fortfarande är osäkra.

– Det är ett astronomiskt stort belopp, säger Mikael Damberg.

Kan bli aktuellt för fler åldersgrupper

Sedan tidigare har personer som är 80 år eller äldre erbjudits en fjärde dos men nu utökas alltså åldersspannet. I nuläget har 52 procent av alla som är 80 år eller äldre hunnit få sin fjärde dos, enligt FHM:s senaste veckostatistik.

På sikt kan det bli aktuellt att erbjuda ännu fler åldersgrupper en fjärde dos, enligt socialminister Lena Hallengren (S).

– Det gör att vi tar höjd för om ännu större grupper eller hela den vuxna befolkningen skulle behöva en fjärde dos. Vi behöver beredskap för det, säger Hallengren.

Maria Davidsson/TT

Lars Larsson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer