Månlandaren kan ha kraschat – kontakten är bruten

2019-09-07 09:16  

Indiens rymdmyndighet Isro har tappat kontakten med månlandaren Vikram, en del av rymdfarkosten Chandrayaan-2.

Den obemannade landaren var i färd med att landa nära månens sydpol.

– Vikrams landning pågick som planerat och normal funktionalitet observerades. Därefter slutade landaren kommunicera med markstationen. Datan analyseras nu, säger Isros ordförande Kailasavadivoo Sivan.

Chandrayaan-2 lyfte den 22 juli från rymdcentret Satish Dhawan på ön Sriharikota i östra Indien, inför en publik på tusentals personer.

Läs mer: Beresheet kraschade på månen – därför var det väntat

Den består av en sond som är tänkt att ligga i omloppsbana runt månen i ett år, och landaren Vikram som bär på månbilen Pragyan.

Tio års arbete bakom Chandrayaan-2

Arbetet med farkosten har tagit nära tio år, men prislappen är osedvanligt låg. Den Indientillverkade farkosten, månlandaren och sonden har kostat motsvarande runt 1,5 miljarder svenska kronor, en låg summa i sammanhanget.

Misslyckandet på lördagen innebär ett kraftigt bakslag för landets rymdprogram och planerna på att bli det första landet i världen att utforska månens sydpol.

Läs mer: Kina: Vi ska bygga forskningsstation på månen

Men premiärminister Narendra Modi gör vad han kan för att hålla lågan vid liv.

– I vår ärorika flertusenåriga historia har vi ställts inför situationer som måhända bromsat oss, men de har aldrig krossat vårt mod, säger Modi i ett tal till nationen.

I ett känsloladdat ögonblick kunde premiärministern sedan ses krama om och trösta den synbart förkrossade Isro-ordföranden Kailasavadivoo Sivan.

– Vi är övertygade om att när det gäller vårt rymdprogram så ligger det bästa framför oss, säger Modi.

Mer om: Månen Indien

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer