Många virusdrabbade länder ber Sydkorea om hjälp

2020-04-02 07:07  
Vårdpersonal tar prover på en bilförare med misstänkta symptom på en "drive through"-testmottagning i början av mars. Arkivbild. Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Över 100 länder har vänt sig till Sydkorea för att få hjälp med tester av personer som är misstänkt smittade av coronaviruset.

Sydkoreas omfattande testning och smittspårning anses ha varit viktig för att virusets spridning saktats ned i landet. Nu ber 121 länder Sydkorea, som en gång hade det största coronavirusutbrottet efter Kina, om hjälp.

– Vi får så många förfrågningar från olika länder eftersom vi har byggt upp erfarenhet under det tidiga utbrottet. Antalet, nu 121 länder, stiger varje dag, säger en person vid det sydkoreanska utrikesdepartementet som vill vara anonym.

Arbetet med att bedöma hur landet kan vara behjälpligt, antingen genom att exportera testutrustning eller annan humanitär hjälp, har inletts enligt källan som inte uppger vilka länder det rör sig om.

Läs mer: Därför behövs respiratorer i coronapandemin

Sydkoreanska företag som tillhandahåller testkit har ökat sin produktion för att möta den stora efterfrågan och många bolag i branschen har stigit kraftigt på börsen.

Landet ska göra analyser av virustester från finska vårdbolaget Mehilainen där flera av Finlands största företag är kunder. 18 000 av bolagets tester ska flygas Sydkorea de närmaste veckorna. Planen ska sedan skickas tillbaka med skyddsutrustning för vårdanställda och testmaterial, enligt Mehilainen.

Enligt Sydkoreas smittskyddsmyndighet har regeringen uppmanat de 118 statligt godkända labben att hjälpa Finland om det inte påverkar den koreanska verksamheten.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer