Många tror att metoo leder till förändring

2017-12-04 08:13  
Många tror att #metoo kommer att leda till förändring. Foto: TT

I Metoo-kampanjen har kvinnor inom flera branscher höjt rösten mot sexuella trakasserier och kränkningar i olika upprop. Kända profiler och chefer som anklagats för övergrepp och trakasserier har fått lämna sina arbetsplatser, och många tror nu att kampanjen kan leda till samhällsförändring.

67 procent av männen och 72 procent av kvinnorna tror att uppropen kommer att leda till förändrig i Sverige, visar en mätning som Novus gjort på uppdrag av SVT.

Sverigedemokraternas väljare har lägst förtroende för att uppropet ska påverka samhället och störst tilltro till uppropen finns i storstäder.

Av de män och kvinnor som tror att det leder till förändring tror 74 procent att det kommer att resultera i att kvinnor ändrar sitt beteende genom att anmäla eller säga ifrån mer.

Krönika:

Läs mer: #Metoo blottar styrka och svaghet

– Kvinnor har samlat mod och kraft och berättat om sin utsatthet. Vi har kommit med fakta, statistik och vittnesmål. Nu är det dags för männen att rannsaka sig själva och se hur de kan bidra till att det här upphör, säger Nina Rung, kriminolog och föreläsare om sexuella övergrepp, till SVT.

Undersökningen genomfördes av Novus den 23-29 november. 1.200 personer mellan 18 och 79 år i Novus Sverigepanel intervjuades.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer