Många har symtom ett år efter covid-19

2021-09-06 08:38  
Muskelsvaghet och trötthet är de vanligaste långtidsbesvären efter covid-19. Foto: Johan Nilsson/TT

Varannan patient som vårdats på sjukhus på grund av covid-19 har fortfarande symtom ett år senare.

Det är i tidskriften The Lancet som forskare berättar om hur det har gått för de kinesiska patienter ett år efter att de hade vårdats på ett sjukhus i Wuhan i Kina, skriver Dagens Medicin.

Totalt rör det sig om 1 300 kvinnor och män vars medelålder var 59 år och där uppföljningar gjorts sex respektive tolv månader efter utskrivning.

Läs mer: Vaccinexpert: Flockimmuniteten närmar sig

Efter sex månader hade 68 procent av patienterna minst ett symtom kvar som kunde kopplas till infektionen, en siffra som hade minskat till 49 procent vid tolvmånadersuppföljningen. Muskelsvaghet och trötthet var de vanligaste rapporterade besvären vid båda tillfällena. Bland dem som jobbade hade 88 procent gått tillbaka till sitt tidigare arbete efter tolv månader.

En svaghet med studien, skriver forskarna, är att patienterna kommer från ett och samma sjukhus, Jin Yin-tan Hospital, varför det inte är säkert att resultaten gäller patienter i andra områden eller länder.

Johan Nilsson/TT

Mer om: Covid-19

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer