Många bränder i södra Sverige – orsakade av mänsklig aktivitet

2019-04-25 07:16  
En skogsbrand rasar i Hästveda i Hässleholms kommun och flera bostäder har utrymts. En helikopter vattenbombar branden på onsdagen. Foto: TT

Sverige brinner. På vissa håll fortsätter bekämpningen med stora resurser medan andra brandhärdar har lugnat ner sig.

Boende i skånska Hästveda har under onsdagskvällen ännu inte fått återvända hem.

Branden i Hästveda har minskat i intensitet jämfört med i tisdags eftersom blåsten avtagit, luftfuktigheten varit högre och insatsen omfattande från såväl frivilliga som brandmän och myndigheter.

49 personer har tvingats lämna sina hem och när de evakuerade kan återvända är fortfarande oklart, men det har inte gått att genomföra under onsdagen.

– Vi lägger upp en plan tillsammans med kommunen om hur vi ska arbeta och den är inte klar än, säger räddningsledare Joakim Ilmrud på onsdagskvällen.

Läs mer: Varnar för ny vattenkris i sommar: ”Besvärligt läge”

Han förklarar vidare att arbetet under dagen gett gott resultat och att vindförhållandena ser ut att bli skonsammare på torsdagen.

– Vi har jobbat mer aktivt med att dämpa och begränsa utbredningen, vattenbombat vissa punktställen där vi fått uppblossningar och håller fortfarande begränsningarna inom det primära brandområdet, säger han.

Lämnade i all hast

En person som fick lämna i all hast var Håkan Eriksson som bor cirka 200 meter från den bostad som förstörts i skogsbranden.

– Jag plockade ihop några grejer och vände ut igen, för det rök så man såg ingenting, säger han.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppskattade brandens omfattning till cirka 300 hektar. Med anledning av läget kommer inrikesminister Mikael Damberg (S) att besöka området under torsdagsförmiddagen, uppger regeringen.

Fyra helikoptrar har arbetat i området och MSB har skickat dit en skogsbrandsdepå från Ljungby. Samtidigt fylls depån i Ljungby på från Kristinehamn, för att fortsätta hålla en beredskap i södra Sverige. Depåerna är fyllda med allt från brandslangar till motorsprutor.

Mentalt förberedda

En brand norr om Gnosjö i Jönköpings län upptäcktes av privatpersoner som såg en rökpelare i skogen. Den närliggande länsvägen 639 har stängts av under släckningsarbetet och polisen uppgav inledningsvis att fem_sex hus behövde evakueras, men så blev aldrig fallet.

Däremot uppmanas boende att vara mentalt förberedda på att snabbt eventuellt hitta någon annanstans att bo, uppger polisen.

Flera helikoptrar har vattenbombat, bland annat med förstärkning från Försvarsmakten. Branden, som omfattar uppemot 150 hektar, bedöms inte vara under kontroll och släckningen kommer att pågå under natten och kommande dygn.

Per-Johan Andersson är markägare i Åsenhöga och delar av hans skog står i lågor. Han bor precis intill en liten sjö.

– Nu står jag på min gårdsplan och lyssnar på helikoptrar och ledningsfordon och traktorer som sprutar vatten. Jag ser bara rök, jag ser inte ens sjön, sade han till TT tidigare under dagen.

"Mänsklig aktivitet"

Ett 50-tal gräsbränder och 10-15 skogsbränder har blossat upp varje dag den senaste veckan, sammanfattar MSB. EU har informerats om läget, men myndigheten ser i dagsläget inget behov av att söka hjälp från andra länder.

Jakob Wernerman vid MSB säger att man inte vet exakt vad som har orsakat många av bränderna.

– Men alla är orsakade av mänsklig aktivitet. Det kan vara skogsmaskiner eller folk som grillat korv. Det är i alla fall inga blixtnedslag eller liknande.

Fler helikoptrar

Utöver Hästveda och Gnosjö har MSB fokuserat på bränder i Markaryds kommun, Gislaved, Norrköping, Ronneby, Landvetter utanför Göteborg, samt Tjällmo utanför Motala.

En brand på tre hektar blossade även upp i Gårdskär utanför Gävle. Den tros ha startats av skogsarbete i området, skriver Gefle Dagblad. Den kraftiga vinden har gjort att släckningsarbetet försvårats.

Arbetet med skogsbranden utanför Landvetter öster om Göteborg har gått framåt och lågorna är under kontroll. Bedömningen på förmiddagen var dock att räddningstjänsten skulle behöva vara kvar minst ett dygn till.

Utanför Gislaved, där det brunnit sedan i måndags, har läget också förbättrats och branden är under kontroll. Ett 20-tal brandmän är i arbete kring brandområdet utspritt på cirka 50 hektar. Det brinner dock inte i hela området.

Mer om: Brand Skogsbrand

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer