”Man vill visa att man har den här förmågan”

2018-04-04 14:52  
Foto: TT

Ryssland har inlett sin militärövning i Östersjön. Signalpolitik, enligt FOI-forskare.

Under tre dagar kommer Rysslands marina styrkor att öva på internationellt vatten. Man kommer att testskjuta robotar och öva i tre olika områden, bland annat norr om polska Gdansk och ett område strax söder om Karlskrona, mellan Bornholm och Ölands södra udde. Att Ryssland valt just detta område är medvetet, menar Niklas Granholm, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

– Man har ju ganska stora övningsområden längre öster ut, som är eget territorialvatten utanför Kaliningrad. Ryssland är ju ett stort land så man har också gott om både havs- och sjöterritorium om man vill provskjuta robotar. Det främsta skälet är sannolikt signalpolitik. Man vill visa att man har den här förmågan.

Signalpolitik när Ryssland övar på kort varsel

Att övningen aviserades med ganska så kort varsel kan också vara en signal. När Sverige genomförde den stora militärövningen i september förra året hade den varit planerad i flera år.

– Det är inte egentligen emot reglerna. Men det är klart att ju kortare tid det blir innan desto svårare blir det ju för de som måste anpassa sig det vill säga civilt flyg och civil sjöfart. Och det är en del av mönstret också att man gör det här med ganska kort varsel, säger Niklas Granholm.

Läs mer: Ryssland ska testa robotar i Östersjön

På kort sikt ska man inte oroa sig i onödan över en enskild övning, men på längre sikt är det tydligt att Ryssland har kastat ut den säkerhetspolitiska regelboken, som vi haft i Europa sedan 1990-talet.

– Rysslands övergripande mål är att splittra EU och Europa och man vill bryta den transatlantiska länken, alltså det säkerhetspolitiska samarbetet mellan Europa och USA. Man vill återta rollen som stormakt som man förlorade i och med Sovjetunionens fall 1991.

Omvärlden har hittills reagerat ganska långsamt på Rysslands agerande, menar Granholm. Angreppet mot Georgien 2008 borde ha varit en starkare väckarklocka och likaså annekteringen av Krim 2014 och det Rysslanddrivna kriget i Östra Ukraina.

Att öva i Östersjön är bara en av metoderna

Militärövningar är bara en metod av flera för att nå dit.

– Man försöker påverka på olika sätt som till exempel genom militärövningar som den här, olika typer av cyberhot, informationsoperationer via sociala medier, påverkansoperationer, ekonomiska metoder som till exempel energiberoende. Och ytterst vet vi att det förekommit mord på politiska motståndare både inom och utanför Ryssland. Det är i och för sig inte nytt men det sker i ett nytt sammanhang.

– Det här är en del av en större bild. Vi kan inte se några tecken på att Ryssland kommer att ändra sin taktik i stort. Det här är ytterligare ett symptom på att vi har fått ett nytt säkerhetspolitiskt läge och jag tror att det kommer bli sämre innan det blir bättre.

Mer om: Robot Östersjön

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer