Lyckade försök med coronavirustest i Sverige

2020-03-25 15:50  
Lovande tester för att upptäcka antikroppar i blodserum. Arkivbild. Foto: LEIF R JANSSON/TT

Snart kan det bli möjligt att i större skala undersöka om en person har varit smittad med det nya coronaviruset.

En grupp forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har utvärderat två olika kommersiella tester för att upptäcka antikroppar i blodserum, och resultaten är lovande.

– Det här har stor betydelse för att ta reda på hur många som har varit infekterade utan symtom, vilket i sin tur är viktigt för att i förlängningen avgöra när vi närmar oss flockimmunitet i samhället, säger överläkaren och virologen Jan-Åke Liljeqvist vid Sahlgrenska universitetssjukhuset till TT.

Liknande studier har gjorts i bland annat Nederländerna. Syftet med de svenska undersökningarna var dels att bekräfta resultaten, dels att anpassa testerna efter svenska laboratorieförhållanden.

Läs mer: Så slår coronakrisen mot svensk industri

– Just nu är det stor efterfrågan på testerna, vilket gör att det kan ta minst två till tre veckor innan de kan börja användas mer omfattande i Sverige, säger Jan-Åke Liljeqvist.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer