Lastbil körde in i människor

2017-04-07 15:21

Fyra personer har dödats i en lastbilsattack i centrala Stockholm. ”Sverige har blivit attackerat” säger Stefan Löfven.

Ett fordon körde strax före klockan 15 på fredagseftermiddagen in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm. Lastbilen fattade eld när den hade kört in i varuhuset Åhléns city. Fyra personer ska ha dödats och ett femtontal vara skadade, uppger polisen på fredagskvällen.

En förundersökning om misstänkt terrorbrott har inletts.

Enligt Aftonbladet ska lastbilen ha stulits från en Spendrups-chaufför en kort stund innan den kördes in på Drottninggatan. Den stals under tiden chauffören höll på med en varuleverans.

SVT Nyheter har fått vittnesuppgifter från personer som befann sig på platsen.

– Vi gick Kungsgatan mot Drottninggatan och hörde en lastbil. Vi gick förbi och då ligger två människor på marken. Sen fortsatte lastbilen på Drottninggatan, sen såg vi inte var den tog vägen, berättar ett vittne till SVT.

En reporter på Sveriges Radios Ekot som var på plats såg flera döda personer. ”Jag såg minst tre döda, men det är förmodligen fler”, sade Sveriges Radios reporter.

Statsminister Stefan Löfven har uttalat sig om händelsen.

– Sverige har blivit attackerat. Allt tyder på ett terrodåd, säger statsminister Stefan Löfven.

För personer som befann sig i närheten var det svårt att nå fram på mobiltelefon. Läs mer om det här. Krisinformation.se, som drivs av MSB uppmanar att använda exempelvis nätverkstjänster.

 

Trafikverket skriver på sin hemsida fredag kväll: ”Stopp i tågtrafiken till/från Stockholm på polisens begäran. Ingen prognos finns för när trafiken återtas. All fjärrtågtrafik samt SL-pendeltågtrafik påverkas. Myndigheter samverkar för att hantera och ta hand om drabbade. Polisen uppmanar att man ska undvika city-kärnan runt Sergels torg och de centrala delarna där omkring.”

Detsamma gäller för kollektivtrafiken i Stockholm, som uppger följande tidig fredagskväll: ”Tunnelbanetrafiken återupptas. Pendeltågstrafiken inställd tills vidare. All busstrafik i innerstan inställd. Spårvagn linje 7 inställd”.

Sjukhusen i Stockholm gick under eftermiddagen in i stabsläge, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, gick upp i vad de kallar särskild organisation: ”Vid händelser i samhället som är så omfattande eller allvarliga att MSB:s resurser måste organiseras, ledas och användas på särskilt sätt beslutas om särskild organisation.”

Blodgivningssajten geblod.nu undersöker just nu antalet skadade och eventuellt behov av att människor lämnar blod. Under tiden uppmanar de att man inte ringer sjukhusens telefonväxlar för att fråga om behov finns.

Ny Teknik redaktion

Anna Orring

Debatt

Läs mer