KTH:s bullermätning: Stockholm tystnade under epidemin

2020-09-11 09:35  

Stockholmarna följde i stor utsträckning Folkhälsomyndighetens rekommendationer under våren, visar nya bullermätningar. I slutet av mars i år var en vältrafikerad korsning tystare än under julveckan i fjol.

Under våren 2019 placerade forskare från Kungliga Tekniska högskolan ut mikrofoner på flera strategiska platser i Stockholm för att mäta trafikbullret i staden. När coronaepidemin bröt ut under våren bestämde de sig för att använda datan på ett annat sätt.

– Efter några veckor kunde vi höra mycket diskussioner i andra länder, i medier och från kollegor, om Sveriges mjuka tillvägagångssätt. Vi blev nyfikna och tänkte: Vi har ju datan, vi kan se vad som faktiskt hänt under pandemin, säger Romain Rumpler, forskare på KTH.

Strategiskt placerad mikrofon

De valde ut en mikrofon placerad vid korsningen Götgatan–Folkungagatan på Södermalm, som betraktades som representativ. Där finns busshållplatser, tunnelbana, bilar, butiker, arbetsplatser och nattliv.

Datan, som sträcker sig från våren 2019 till sommaren 2020, visar att aktiviteten i området sjönk drastiskt den vecka i mars då Folkhälsomyndighetens första rekommendationer utfärdades.

Foto: Anders Humlebo/TT

Förändringen var tydlig både på veckodagar och helgdagar, vilket visar att rekommendationerna påverkade både arbetslivet och nöjeslivet i området.

Läs mer: Undersökning: Majoritet positiva till hemarbete

Ljudvolymen var vid månadsskiftet mars/april i nivå med de tystaste dagarna på året, midsommarafton och julafton. På helgerna sjönk ljudvolymen med tre decibel – en ljudminskning som på en bilväg skulle motsvaras av en halvering av trafikflödet.

– Att se en så stor minskning var förvånande. Samtidigt kunde vi ju se förändringarna omkring oss. Men det förvånade också att minskningen var så stor både på helger och på veckodagar, säger Romain Rumpler.

Volymen ökar igen

Efter en månad av låg aktivitet började ljudvolymen öka sakta igen, för att mot slutet av juni närma sig normala nivåer. Nu ska Romain Rumpler och hans kollegor undersöka hur ljudnivån förändras under hösten, om stockholmarna börjar återgå till det normala.

– Den här analysen visar varför det är så intressant med att mäta buller i urban miljö. Medierna rapporterade mycket om barer som inte följde riktlinjer, men våra resultat visar på att det verkligen hände något. Vi vill också gärna se hur detta skulle kunna fungera i realtid, både för myndigheterna och för allmänheten. Det här är något som kan komma till nytta för oss alla, säger Romain Rumpler.

Lucas Brischetto/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer