Kraftigt jordskalv kan ha orsakats av människor

2018-04-27 09:29  
Foto: Kim Jun-beom, TT

Borrning för att få geotermisk energi tros vara orsaken till ett kraftigt jordskalv som inträffade i Sydkorea i november förra året.

Genom att borra flera kilometer djupa hål och pumpa ner vatten med högt tryck kan man utvinna energi. Denna metod tros ha utlöst ett kraftigt jordskalv i sydkoreanska Pohang den 15 november förra året, enligt en ny studie som har publicerats i Science.

Jordbävningen med en magnitud på 5,5 på Richterskalan är den näst kraftigaste som har uppmätts i Sydkorea i modern tid och är sannolikt den största som har utlösts på grund av borrning efter geotermisk energi. Nästan nittio personer skadades i skalvet, och de materiella skadorna beräkna ha uppgått till 52 miljoner dollar, drygt 475 miljoner svenska kronor i dagens penningvärde.

Forskare har kunnat konstatera att jordbävningen och flera av dess förskalv började precis under den brunn som borrats drygt fyra kilometer ner för att ge energi. Enligt seismologen Kwanghee Kim vid Pusan National University i sydkoreanska Busan är det troligt att brunnens högtrycksvatten har ”smörjt” ett okänt fel i berggrunden, vilket har gjort att det börjat glida och sedan utlöst jordbävningen.

Enligt en annan Science-studie har ett tidigare jordskalv också skett nära det djupa hålet, vilket ska öka sannolikheten för att de har samma ursprungskälla.

Ser jordskalvet som en väckarklocka

Kwanghee Kim ser skalvet i Pohang som en väckarklocka, och menar att förändringar måste till.

Seismologen Björn Lund, verksam vid Uppsala universitet, bekräftar för Vetenskapsradion att det är möjligt att jordskalv kan uppstå på det här sättet. Det finns flera exempel på det från olje- och gasindustrin.

– Artikeln säger att det är troligt att det var den geotermiska energiutvinningen som orsakade skalvet, men det är fortfarande inte hundraprocentigt säkert eftersom man inte har kunnat använda data från de lokala seismiska näten, säger han till Vetenskapsradion.

Läs mer: Kina kan ha fått tillgång till svensk militärteknik

Samtidigt som det finns risker med geotermisk energiutvinning är medvetenheten om farorna rätt hög, enligt Björn Lund.

– Som tur är har de här händelserna inte stoppat utvecklingen, det är ju en fantastisk energikälla vi har därnere. Man har förstått att man måste förhålla sig till det här och ha ett bra system för att mäta skalv.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer