Kommunkritik: MSB har inte tagit sitt ansvar

2018-07-26 17:07  
Terrängfordon på gatorna i Sveg Foto: Robert Henriksson/TT

Härjedalens kommun riktar hård kritik mot MSB:s hantering av brandkrisen.

Svegs flygplats har varit ett nav för brandbekämpningsflygen, och enligt kommunen har samordningen kring dessa fungerat dåligt, bland annat blev bränslebristen vid ett tillfälle så akut att kommunen fick anlita privata kontakter. Det skriver DN.

Därtill ska MSB ha uppgett att de 140 polska brandmän som kom till Härjedalen var självförsörjande, något som inte stämde, och som ledde till att kommunen själva fick ordna sophämtning, duschar och toaletter.

Kommundirektör Gunnel Gyllander uppger för DN att det varit svårt att få kontakt med MSB och att ständigt olika personer svarat och hänvisat till varandra.

Läs mer: MSB:s beredskap var bristfällig inför bränderna

– När MSB skickar hit resurser måste de också ta ett ansvar för att det ska fungera, säger Gyllander till tidningen.

– När det blir en krissituation så tycker jag att vi borde kunna ha en kontaktperson på MSB som vi kan kontakta. Vi som kommun ska inte behöva göra deras jobb och jaga folk hos dem hela tiden, fortsätter hon.

Mer om: Skogsbrand MSB

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer