Kodknäckaren Turing hedras på 50-pundssedeln

2019-07-16 16:05  
Så ska 50-pundssedeln se ut. Foto: Bank of England

Den brittiske matematikern Alan Turing spelade en viktig roll när tyska radiokoder knäcktes under andra världskriget. Men hans liv slutade tragiskt i självmord. Nu hedras han på 50-pundssedeln.

Alan Turing (1912-1954) lade tidigt en teoretisk grund för den moderna datatekniken. I en uppsats 1936 definierade han en abstrakt maskin, senare kallad Turingmaskinen, som skulle kunna utföra varje räkneoperation som en människa eller en maskin är kapabel till. Den blev en tidig teoretisk modell för en dator och spelar en central roll i teorierna för beräkningsbarhet och beräkningskomplexitet.

Under andra världskriget arbetade Alan Turing inom underrättelsetjänsten med att knäcka de chiffer som användes för tyska militära radiomeddelanden. Han spelade en viktig roll i att knäcka Enigma-chiffren, som tidigare sågs som oknäckbara.

Enligt The Independent ska hans arbete ha bidragit till att korta kriget med flera år. En del militärhistoriker bedömer att Alan Turing räddade livet på två miljoner personer.

Storbritannien bad om ursäkt

Efter kriget arbetade Alan Turing med elektronikkonstruktioner för de första brittiska datorerna, till exempel the Automatic Computing Engine, ACE, vid National Physical Laboratory. Han intresserade sig tidigt för området artificiell intelligens och trodde att det var möjligt att konstruera maskiner som kan efterlikna mänsklig tankeförmåga.

Alan Turing var homosexuell, vilket på den tiden var ett brott i Storbritannien. 1952 arresterades han, anklagad för att ha begått homosexuella handlingar. Straffet blev kemisk kastrering, vilket anses ha bidragit till att han senare tog sitt liv.

Storbritanniens regering bad offentligt om ursäkt för behandlingen av Alan Turing 2009.

50-pundssedeln med Alan Turing, som ges ut 2021, kommer förutom en bild på honom själv även att visa ACE-datorn, ritningarna för ett av verktygen som användes för att knäcka Enigma-koden och en binär kod som beskriver Alan Turings födelsedag.

"Fadern till artificiell intelligens"

Sedeln kommer också att förses med hans legendariska citat: ”Det här är endast en försmak av vad som komma skall, och endast en skugga av vad som kommer att bli.”

Alan Turing valdes ut bland 989 framstående brittiska forskare som allmänheten hade föreslagit för att pryda sedeln. I urvalsprocessen slog han ut kandidater som fysikern Stephen Hawking samt kemisten och Nobelpristagaren Dorothy Hodgkin.

– Som fadern till datorvetenskapen och artificiell intelligens, samt en krigshjälte, var Alan Turings bidrag omfattande och banbrytande. Turing är en jätte på vars axlar så många nu står, säger Mark Carney från Bank of England, i ett uttalande.

Läs en längre text om Alan Turing här.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer