Knäckta masten: Polisen misstänker sabotage

2016-05-16 17:01  

Säkerheten höjs nu vid alla tv- och radiomaster i landet efter att en mast rasat utanför Borås. Polisen utgår ifrån att det rör sig om ett sabotage.

– Vi sätter ut vakter vid samtliga våra storstationer. Den är en rutinåtgärd som vidtas eftersom det finns misstanke om brott, säger Paul Roswall vid Teracoms presstjänst.

Polisens tekniska undersökning av området runt den kraschade drygt 300 meter höga masten avslutades på måndagseftermiddagen. En del spår har säkrats.

– Vi är hundra procent säkra på att det handlar om sabotage. Vi har gjort flera fynd som tyder på att det är sabotage, säger utredningsbefälet Jan Johansson, skriver Borås Tidning.

Polisen ska nu närmare analysera resultaten från den tekniska undersökningen. Under kvällen ska flera patruller knacka dörr i området.

Enligt Borås Tidning har de maskerade personer som på en video synts klättra i masten nu avförts från utredningen. Polisen har förhört delar av gruppen och konstaterat att de inte har något med sabotaget att göra.

För en tid sedan stals också kläder och en så kallad Rakelterminal från Teracoms lokaler i Mellansverige.

– Om det har något att göra med det som hände i Borås är en fråga för polisen att utreda. Terminalen spärrades omedelbart. Den overall som försvann var av äldre modell och med vår gamla logga på. Dessutom kommer man inte in på våra anläggningar utan id, säger Paul Roswall.

Hos polisen känner man inte till uppgifterna om stölden.

– Det är helt nytt för mig. Och ingen av dem som jobbar med utredningen i Borås har sagt något om detta, säger Hans Lippens, informatör vid polisen region väst, till TT.

Totalt 84 680 hushåll med omkring 188|000 personer finns inom den avbrutna Häglaredsmastens sändningsområde. En bil med en extrasändare kördes till området och började sända under måndagseftermiddagen.

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Sabotage

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer