Klartecken för omtvistat översvämningsskydd i Skåne

2020-05-07 10:39  

Mark- och miljödomstolen ger klartecken till ett nästan 20 kilometer långt översvämningsskydd för att skydda bebyggelse och infrastruktur på Falsterbohalvön i Skåne.

"Domstolen bedömer att den tillståndsgivna placeringen är en avvägning mellan naturvårdsintressen i form av till exempel naturreservat och Natura 2000-områden å ena sidan och intresset av att inte göra onödiga intrång på hävdade villatomter å andra sidan samtidigt som skyddet mot att bebyggelsen med mera översvämmas ska uppnås", säger ordföranden i målet, chefsrådman Peter Ardö, i ett pressmeddelande.

Vallen och muren kommer att ha varierande höjd beroende på hur högt marken är belägen i förhållande till havsnivån. På vissa håll blir skyddet uppemot tre meter högt, på vissa ställen cirka en halvmeter.

Domstolen var inte enig i sitt beslut. Några ledamöter har ansett att det som kommunen nu får tillstånd att bygga i delar medför alltför stort intrång på skyddade naturområden.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer