Kinesiska medier: Sverige luras in i Nato

2022-07-18 10:36  
Natos flagga. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

USA lurar in Sverige i Nato för att provocera Ryssland. Den bilden målas upp av kinesiska medier, enligt en rapport.

En ny rapport från Utrikespolitiska institutet visar att den kinesiska medierapporteringen om Sverige ökat stort de senaste månaderna. Framför allt handlar intresset om Sveriges Natoansökan och alliansens utvidgning i Europa.

Att Sverige väljer att överge sin alliansfrihet är en följd av påverkan från USA, går det att läsa i kinesiska medier. Enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina har beslutet om en Natoansökan mötts av mycket hård kritik från det svenska folket.

– Man berättar att det finns mycket i beslutet som inte följer hur Sverige brukar ta beslut i sådana här frågor, att det inte är demokratiskt förankrat, säger rapportens författare Hillevi Pårup till Svenska Dagbladet som har tagit del av rapporten.

Enligt rapporten ses de svenska och finska ansökningarna som en provokation mot Ryssland.

– Jag tror inte att den intensifierade rapporteringen i media beror på att Kina är förvånade att Sverige vill gå med i Nato, de skriver det här snarare för att det passar in i det kinesiska narrativet om Nato, säger Hillevi Pårup.

Mer om: Nato

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer