Kina till angrepp mot Kanada efter Huawei-dom: ”Patetisk clown”

2020-05-28 10:09  
Meng Wanzhou har hållits kvar i British Columbia i västra Kanada sedan 2018. Hon är dock på fri fot, med fotboja. Här anländer hon till en rättsförhandling i Vancouver i januari. Foto: Jonathan Hayward/The Canadian Press/AP/TT

"Huaweiprinsessan" Meng Wanzhou – som anklagas för att ha lämnat falska uppgifter till en USA-baserad bank – får inte lämna Kanada. Kinesiska regimmedier ryter ifrån och kallar Kanada för "en patetisk clown".

Den kinesiska telekomjättens finanschef Meng Wanzhou, dotter till koncernchefen Ren Zhengfei, har sedan 2018 hållits kvar i Kanada. USA vill ha henne utlämnad, medan Kina ser målet som politiskt motiverat. Fallet har fått stora konsekvenser på såväl politisk som ekonomisk nivå.

Den springande punkten har varit om Meng gjort något som skulle vara brottsligt i Kanada, för att kunna hållas kvar i landet.

Enligt åklagarsidan har hon lämnat falska uppgifter till en USA-baserad bank, vilket är brottsligt även i Kanada. Försvarssidan argumenterade för att anklagelserna bygger på USA:s sanktioner mot Iran, som inte gäller i Kanada, men förgäves. British Columbias högsta domstol slår fast att brotten hon anklagas för av USA även utgör brott i Kanada.

Läs mer: Huaweichefen Meng Wanzhou stämmer Kanada

Nu går målet troligen vidare, och då väntas hon hållas kvar i Kanada under fortsatta rättsförhandlingar under juni till september.

Huawei luftar besvikelse efter domen, och säger i ett uttalande att bolaget förväntar sig att Kanadas rättsystem i slutändan kommer att bevisa att Meng Wanzhou är oskyldig.

Kinesiska tidningen The Global Times, som tillhör partiorganisationen Folkets Dagblad, refererar att en expert - var identitet inte uppges - kallar Kanada för en "patetisk clown och en syndabock i bråket mellan Kina och USA".

För USA:s del ingår fallet Meng, som kommit att kallas Huaweiprinsessan, i en bredare bild där bolaget beskrivs som ett hot mot nationens säkerhet.

Mer om: Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer