Samhälle

Kina ger grönt ljus åt global coronautredning

Medicinsk personal i Wuhan, Hubeiprovinsen i Kina, vissar vägen för den första kullen patienter som återhämtat sig från det nya coronaviruset. Foto: Liu Zhongcan / Costfoto/Sipa USA

Kina kommer att stödja en utredning ledd av Världshälsoorganisationen (WHO) om hur världen hanterat coronavirusutbrottet, enligt en talesperson för utrikesdepartementet i Peking. Förutsättningen är att den genomförs då pandemin klingat ut.

Publicerad

Utredningen måste genomföras på ett "öppet, transparent och inkluderande vis", under ledning av WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus, säger den kinesiske UD-talespersonen Hua Chunying. Fokus bör enligt Kina ligga på den globala beredskapen att hantera infektionssjukdomar, inte nödvändigtvis på coronavirusets ursprung. Samtidigt lovar man att samarbeta med WHO i organisationens ansträngningar att spåra ursprunget.

USA:s president Donald Trump har vid upprepade tillfällen sagt att coronaviruset spridits från ett laboratorium i kinesiska Wuhan, en teori som avfärdas av Peking, men även av Tysklands försvarsdepartement och underrättelsetjänst BND.