Kina ger grönt ljus åt global coronautredning

2020-05-08 14:06  
Medicinsk personal i Wuhan, Hubeiprovinsen i Kina, vissar vägen för den första kullen patienter som återhämtat sig från det nya coronaviruset. Foto: Liu Zhongcan / Costfoto/Sipa USA

Kina kommer att stödja en utredning ledd av Världshälsoorganisationen (WHO) om hur världen hanterat coronavirusutbrottet, enligt en talesperson för utrikesdepartementet i Peking. Förutsättningen är att den genomförs då pandemin klingat ut.

Utredningen måste genomföras på ett "öppet, transparent och inkluderande vis", under ledning av WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus, säger den kinesiske UD-talespersonen Hua Chunying. Fokus bör enligt Kina ligga på den globala beredskapen att hantera infektionssjukdomar, inte nödvändigtvis på coronavirusets ursprung. Samtidigt lovar man att samarbeta med WHO i organisationens ansträngningar att spåra ursprunget.

Läs mer: Det här vet vi om coronaviruset

USA:s president Donald Trump har vid upprepade tillfällen sagt att coronaviruset spridits från ett laboratorium i kinesiska Wuhan, en teori som avfärdas av Peking, men även av Tysklands försvarsdepartement och underrättelsetjänst BND.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer