Kartläggning: 15 procent har haft coronasmittan

2020-05-18 16:49  
15 procent av de anställda på Karolinska universitetssjukhuset har eller har haft viruset. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ungefär 15 procent av Stockholms friska och arbetande befolkning är eller har varit smittade av coronaviruset. Det hävdar forskare efter en stor kartläggning bland medarbetare på Karolinska universitetssjukhuset.

Över 11 000 medarbetare vid Karolinska universitetssjukhuset har under de senaste fyra veckorna lämnat svalgprov och blodprov till en pågående forskningsstudie.

Syftet med svalgproverna är att mäta förekomst av det nya coronaviruset med PCR-analys medan blodproverna tas för att undersöka förekomst av antikroppar mot viruset. Vid provtagningstillfället skulle deltagarna vara utan sjukdomssymptom.

Hittills har cirka 5 500 PCR-prov och 3 200 antikroppsprov analyserats. Resultaten visar att 7 procent hade virus i svalget. 10 procent hade antikroppar, medan 2,4 procent hade både antikroppar och virus.

”Vi har provtagit ett stort antal medarbetare med olika arbetsuppgifter, såväl patientnära som inte patientnära, och har därmed fått en uppfattning om smittans utbredning i Stockholms arbetande befolkning. Våra data pekar då mot att cirka 15 procent har eller har haft sars-cov-2 coronavirusinfektion”, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, i ett pressmeddelande.

Nu ska resultaten studeras vidare.

”Bland annat undersöker vi om deltagarna tidigare varit sjuka. De som var positiva för virus i svalget hade i hög grad varit sjukskrivna någon gång under de senaste tre veckorna och de som hade antikroppar i blodet hade oftast varit sjukskrivna någon gång under de senaste sex veckorna”, säger Joakim Dillner.

Läs mer: Nu ska svenskarnas immunitet mot covid-19 undersökas

Enligt statsepidemiologen Anders Tegnell kan resultatet gå i linje med den matematiska modellering som Folkhälsomyndigheten tidigare gjort och som visade att en tredjedel av Stockholms invånare kan vara smittade eller ha haft viruset.

– Mellan tummen och pekfingret tycker jag det verkar ligga ganska mitt i, eftersom det finns en förskjutning tidsmässigt på en tre veckor när man studerar antikroppar, säger Anders Tegnell på en presskonferens.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer